vineri, 29 mai 2009

"Încă n-aţi scăpat de noi!"

"The United States is not an imperial power, but rather an indispensable power. If you look around the world, nothing ever gets done without American leadership at the end of the day." (ROBERT GATES, Secretarul Apărării al Statelor Unite, 2 mai 2009)

Robert Gates a făcut carieră în Directoratul de Informaţii al CIA, divizia care preia informaţiile procurate cu sudoare şi sânge de colegii de la Directoratul de Operaţiuni, le filtrează, le combină, le gustă, după care formulează Estimările Naţionale de Informaţii, adică nişte hârtii frumos tehnoredactate despre unde şi cum în lume ar putea să cadă un regim, să înceapă un război sau să rămână oamenii fără apă potabilă. În alţi termeni, Robert Gates s-a ocupat cu cititul în stele, pentru că "estimările" le faci atunci când nu eşti sigur de ceva sau când eşti prost de-a dreptul.

Apogeul carierei lui Gates l-a constituit numirea ca Director al CIA, în 1991. Punctul cel mai ruşinos al carierei de ghicitor în globul de sticlă l-a atins pe 6 octombrie 1973, când a intrat în cabinetul unui înalt demnitar american al momentului, pentru a-i face un briefing despre cum NU vor ataca statele arabe Israelul. Gates a luat loc pe scaun şi a început să-i explice ştabului din faţa sa că e naiv sau - de ce nu? - chiar idiot, dacă crede în pericolul unei agresiuni. Ceea ce Gates nu ştia în minutele în care vorbea era faptul că televizorul aflat pe birou, cu ecranul orientat spre demnitar, tocmai arăta imagini în direct (pe vremea aceea nu se inventase expresia sexy "Breaking News") ale atacurilor sincronizate egipteano-siriene împotriva Israelului. Era ziua de Yom Kippur...

Rapiditatea cu care Gates a părăsit biroul, fără să mai aştepte evocarea părinţilor săi de către interlocutorul supărat, a anticipat cu 13 ani viteza ascensională a navetei Challenger de dinaintea momentului exploziei.

Actualmente, Robert Gates este copilul orfan al Administraţiei Bush, pe care Obama a trebuit să-l preia în îngrijire alternativă, probabil pentru că ţine mai bine la tăvăleala politică legată de Afganistan şi Irak.

În orice caz, în citatul de mai sus, şeful Pentagonului ne anunţă că încă n-am scăpat de el şi de colegii lui, că America nu are vocaţie de imperiu, dar în schimb e jolly joker-ul care intră pe teren ori de câte ori e nevoie de "leadership". Afirmaţia sau - cine ştie? - poate "estimarea" lui Gates pare destul de echilibrată şi, până la urmă, concordantă cu teoria lui Fareed Zakaria din The Post-American World. Dar dacă Bush ar fi fost acum la al treilea mandat, Gates ar fi zis de-a dreptul că cine vine cu bocancii nelustruiţi riscă să fie "invadat preventiv", după care va fi obligat să urmeze cursul intensiv de "Nation Building".

Dincolo de ironii, cum ar putea fi altfel? Se simte cineva pregătit pentru "leadership"-ul, hegemonia şi valorile chinezeşti sau indiene? Preferăm să avem baze americane la Mihail Kogălniceanu şi Babadag sau, în schimb, umbrela nucleară a Chinei? Să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă mâine Obama redescoperă Doctrina Monroe şi îşi taie 10 puncte din fişa postului, limitându-se doar la problemele cuprinse între San Francisco şi New York, eventual cedând japonezilor insulele Hawaii, iar Alaska ruşilor. O Americă ce trage uşa după ea, nu înainte de a spune supărată: "Ia mai daţi-vă dracu'! Să mai vină şi alţii ca să pună mâna pe lopată şi să vadă cum e când te înjură lumea pentru ce faci în Guantanamo şi la Abu Ghraib! Apropo, Guantanamo vi-l dăm pe gratis, cu tehnici de interogare cu tot!"

Iar acesta nu e încă lucrul cel mai rău. Scenariul cu adevărat "horror" este acela în care feţele galbene ale chinezilor şi cele bronzate ale indienilor încep să zămbească precum un emoticon, zicând, după ce americanii au închis definitiv uşa după ei: "Hai, vedeţi-vă de treabă şi nu vă mai ofticaţi, că doar am glumit! Uitaţi-vă bine la noi! Chiar credeţi că le avem pe astea cu leadership-ul mondial?"

Vă puteţi închipui ce faţă o să facă amărâtul care va avea ghinionul să se nimerească atunci la Palatul Cotroceni?

***

De dragul fotogeniei, puteţi vedea o imagine cu Robert Gates şi un cunoscut compatriot de-al nostru la http://en.wikipedia.org/wiki/File:080924-N-2855B-006G.jpg

3 comentarii:

  1. Bine-ai venit in blogosfera, Horatiu! Am beneficiat in ultimul an de info si comentariile tale pe aceste subiecte si ma bucur ca le vei impartasi si altora. Pentru mine, mesajele tale au fost un regal!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt tare curios cum se simte liderul traditional, astazi, cand unul dintre simbolurile capitalismului, General Motors, se prabuseste in praf, mai repede si cu mai multe victime decat turnurile gemene pe 9/11. Mi-e teama ca Liderul a stat prea mult cu ochii pe geam la vecini si nu a vazut cum dau copii foc la casa. O sa-mi spuneti ca, de fapt, arde tot cartierul. Si eu o sa replic - Atunci ei ce au pazit? Bomba lui Kim Jong Il, Rachetele lui Ahmadinejad? Astea nu au facut victime pana acum, insa de foame se moare pe capete. Astept provincia...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Economistul: Cred ca se intampla un lucru pe care-l anticipam in urma cu doua saptamani, in perioada mailurilor (ante-blogsfera): Obama tinde sa-si piarda concentrarea asupra temelor pe care le are pe birou. Mai mult, isi scoate nevasta la plimbare la New York (o promisiune facuta in timpul campaniei electorale), in tinuta lejera de seara. Asta in conditiile in care viitorii someri de la General Motors au si ei televizor acasa si pot fi martorii plimbarii celor doi.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare