vineri, 5 iunie 2009

Adversarul lui Ahmadinejad

De profesie, pictor şi arhitect. Este preşedintele Academiei de Arte din Iran. Pe plan politic, e considerat moderat. Încă nu ştim precis ce scrie la "moderat" în lexiconul politologic iranian. Îl cheamă Mir-Hossein Mousavi Khameneh (میرحسین موسوی خامنه) şi are 67 de ani, iar pe 12 iunie îl va înfrunta pe Ahmadinejad în alegerile prezidenţiale.

Ce zice că vrea să facă:
  1. să modifice Constituţia, cu scopul de a înlătura restricţiile asupra audio-vizualului privat şi a facilita libera circulaţie a informaţiilor;
  2. să treacă organele de poliţie de sub autoritatea Liderului Suprem, sub cea a Preşedintelui;
  3. să introducă transparenţă în adoptarea deciziilor politice;
  4. să înlăture "poliţia morală" şi să acorde drepturi femeilor;
  5. să negocieze cu Obama, dacă va exista "concordanţă între vorbele şi faptele acestuia";
  6. să se distanţeze radical de Ahmadinejad în privinţa Holocaustului, motiv pentru care a condamnat public exterminarea evreilor în al doilea război mondial.

E un mare fan al lui Facebook şi, în general, al sistemelor de social networking. Pe 23 mai 2009, Iranul a blocat accesul la Facebook, datorită paginilor pe care contra-candidatii lui Ahmadinejad şi le-au deschis în contextul campaniei electorale. Ca efect al largului protest public, blocajul a fost înlăturat.

Detalii despre Mir-Hossein Mousavi Khameneh, la http://en.wikipedia.org/wiki/Mir-Hossein_Mousavi

Detalii despre alegerile prezidenţiale şi ceilalţi candidaţi, la http://en.wikipedia.org/wiki/Iranian_presidential_election,_2009

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare