luni, 1 iunie 2009

Aroma războiului civil

Probabil că totul a început în anul 2000, când Curtea Supremă a Statelor Unite a decis - în speţa Stenberg v. Carhart - că legislaţia care interzice întreruperea sarcinilor avansate (în al doilea trimestru) este neconstituţională, dacă nu permite excepţii determinate de protecţia sănătăţii şi vieţii femeii însărcinate, precum şi de aplicarea altor metode de avort decât D&X. Metoda avortivă D&X (Dilation and Extraction) fusesă "patentată" de doctorul Carhart cu scopul de a reduce riscurile pentru femeie, în cursul intervenţiei de întrerupere a sarcinii avansate. Procedeul - destul de gruesome - a generat controverse puternice în lumea medicală, politică şi juridică din SUA. Detalii la http://en.wikipedia.org/wiki/Stenberg_v._Carhart .

Decizia, astfel cum a fost pronunţată, răsucea din nou pumnalul în rana provocată mişcării anti-avort, după ce, în 1973, în celebra cauză Roe v. Wade, Curtea Supremă recunoscuse dreptul de nivel constituţional al femeii americane la întreruperea cursului sarcinii. Tema avorturilor în faza avansată a sarcinii (Partial Birth) nu a dispărut de pe agenda publică, astfel încât o găsim şi în alte speţe http://en.wikipedia.org/wiki/Gonzales_v._Carhart , în vreme ce Congresul dominat de Republicani a adoptat, în 2003, Partial-Birth Abortion Ban Act http://en.wikipedia.org/wiki/Partial-Birth_Abortion_Ban_Act, generând escaladarea conflictului dintre tabăra pro-life (mişcarea anti-avort) şi grupurile de presiune pro-choice. La fel ca şi în cazul altor teme politizate excesiv de americani, nici în acest caz nu a existat calea de mijloc, echilibrul soluţiei şi raţionalitatea deciziei, pe care doar un lider politic centrist le-ar fi putut impune. Obama nu se califică - cel puţin, deocamdată - pentru aşa ceva.

Ieri, doctorul George Tiller http://en.wikipedia.org/wiki/George_Tiller, unul din ginecologii care practică frecvent avorturile în sarcinile avansate, a fost asasinat într-o biserică de un anarhist notoriu. Anterior, mediile conservatoare declanşaseră o vânătoare de vrăjitoare împotriva acestor medici, după pilda marelui preot al propagandei de Dreapta, Bill O'Reilly (în timpul liber, moderator TV), http://www.salon.com/news/feature/2009/05/31/tiller/index.html, consacrându-se formula ritmată "Tiller the Killer." http://www.dr-tiller.com/

Astăzi, ministrul justiţiei, Eric Holder, a instruit forţele de ordine de sub autoritatea sa să iniţieze măsuri de protecţie la nivel federal pentru toate clinicile în care se practică avorturi. http://www.huffingtonpost.com/2009/05/31/george-tiller-killed-abor_n_209504.html Fotografiile făcute cu acest prilej amintesc de atmosfera segregaţionistă din Sud, în anii '50, aflată la o treaptă de alertă distanţă de războiul civil.

În acest timp, Sonia Sotomayor (judecătoarea hispanică numită de Obama la Curtea Supremă, pe baza unui dosar personal impecabil, apreciat chiar şi de Republicani) îşi aşteaptă confirmarea în faţa unui Senat în care minoritatea Republicană dispune de abundente resurse nevrotice pentru a transforma procedura, ca şi în alte ocazii similare, într-un show din care nu vor lipsi întrebări bolnave, de genul: "Aţi făcut vreodată un avort?", "Vă rugăm să descrieţi metoda D&X şi să ne spuneţi dacă vi se pare abominabilă sau nu." Faptul că Sotomayor nu are copii o scuteşte de întrebarea: "Cum aţi reacţiona dacă fiica dumneavoastră...? Culmea e că dosarul de pronunţări al Soniei Sotomayor nu o înfăţişează deloc în ipostaza unei cruciate pro-avort.

Reacţia taberei pro-choice poate fi lesne imaginată. Nu mai vorbim despre felul în care instanţele vor judeca, în viitor, cauze pe linia acestei probleme, şi despre insecuritatea medicilor din clinici.

Ca şi în anii '60, mulţi vor înţelege că teme ale agendei publice americane încep să fie rezolvate cu pistolul, iar praful de puşcă aferent răspândeşte deja o aromă de război civil.

Un comentariu:

  1. Dupa cum sustineam mai deunazi, America, The Land Of the Free, asha cum fac mai toate popoarele, nu a facut decat, prin niste metode specifice, dorite a fi democratice, sa-si controleze cresterea populatiei. Acest control s-a manifestat de-a lungul timpului prin, criminalitate, crize economice, boli, indopare si... razboaie civile. Si pentru ca fiecare american este un potential soldat, avand in vedere numarul mare de arme pe cap de locuitor, nu le mai trebuie decat un motiv. Iata asadar, cum, in loc sa se mai certe pe extras copiii din mame inainte de termen, mai bine ii lasa sa creasca, ii pun sa plateasca niste impozite, si daca nu au avut norocul sa moara prin Irak, de obezitate, sau de gripa porcina, sigur vor muri de un glontz ratacit tras de un redneck care abia s-a trezit din betie sau de un colorat cu o concentratie dubioasa de substante interzise in sange, inainte sa apuce statul sa-i plateasca asigurari sociale. Metoda ar fi mai de dorit, si mult mai eficienta economic, mai ales acum, cand, pe timp de criza, este mai convenabil sa scapi de someri decat sa-i hranesti.... Long Live America, Land of the Free!

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare