joi, 4 iunie 2009

Confesiunile lui Obama

Potrivit istoriografiei americane din ultimii 50 de ani, mândria C.I.A. - ului se hrăneşte cu patru succese clare, mari şi late din punct de vedere strategic:
  1. fraudarea alegerilor libere din Italia, în 1948, in favoarea democrat-creştinilor http://en.wikipedia.org/wiki/Italian_general_election,_1948 ;
  2. organizarea loviturii de stat din Iran, în 1953, care l-a răsturnat pe Mossadegh şi l-a readus pe tron, pe Şah http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax ;
  3. organizarea loviturii de stat din Guatemala, în 1954, care l-a răsturnat pe Arbenz şi a pus în loc o juntă militară http://en.wikipedia.org/wiki/Operation_PBSUCCESS ;
  4. descoperirea, în ceasul al 12-lea, a rachetelor amplasate în Cuba de sovietici, în 1962, în urma unor zboruri de recunoaştere, după ce, cu doar două luni înainte, Biroul de Estimări Naţionale al CIA infirmase categoric posibilitatea unei asemenea manevre sovietice http://en.wikipedia.org/wiki/Cuban_crisis#U-2_flights .

În rest, cu excepţia unor realizări mai mici sau, în orice caz, discutabile (vezi cazul Chile), Agentia a creat o enciclopedie de eşecuri.

În anul 2000, când americanii încercau o vagă apropiere de Iran, Madeleine Albright a recunoscut implicarea CIA-ului in lovitura de stat din 1954 şi a oferit scuzele Americii.

Obama şi-a încheiat discursul de la Cairo în urmă cu câteva ore, nu înainte de a fi plusat şi a fi stabilit un record istoric, recunoscând, de la nivelul funcţiei prezidenţiale, rolul jucat de SUA în răsturnarea unui regim democratic.

Dincolo de elementele şi nuanţele politice noi din discurs, Obama a folosit, pentru prima oară, termenul "Palestina", în loc de formula consacrată "Statul Palestinian".

Alte amănunte referitoare la discurs se găsesc la http://www.huffingtonpost.com/2009/06/04/obama-cairo-speech-video_n_211210.html , înregistrarea video e la mine, pe blog, la rubrica "President Barack Obama", iar o transcriere a discursului se găseşte la http://www.huffingtonpost.com/2009/06/04/obama-egypt-speech-video_n_211216.html

2 comentarii:

  1. Obama se lauda cu realizarile antecesorilor lui. Mi se pare o marioneta. Nu mai are puterea de a dicta. America nu mai e ce a fost, Si asta nu din cauza generalilor ci din cauza brokerilor. Mi-e frica de ce urmeaza. Dupa cum spuneam, aia mici o sa si-o ia in cap.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si eu cred ca este o marioneta. Exista, fara indoiala, un nucleu de putere cvasi-ocult in SUA, care a decis schimbarea totala de paradigma in politica externa si, probabil si in cea interna. Toate intiativele de anvergura ale lui Obama imi vine greu sa cred ca ii apartin. Poate ca, in esenta, ceea ce fac acum americanii e trecerea de la Hard-Power la Soft-Power in lume.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare