marți, 16 iunie 2009

Curs scurt de Drept constituţional iranian


Evident, pretenţiile nu sunt nici măcar cele ale unui curs scurt, ci doar expunerea unei scheme elaborată de National Democratic Institute. Observăm, în imagine, cea mai sintetică prezentare a sistemului de organe religioase şi laice ale Iranului.

De remarcat poziţia cu totul aparte ocupată de Consiliul Gardienilor Constituţiei, un organism a cărui natură juridică este imposibil de definit pe baza principiilor sistemului de drept occidental. Detalii, în link-ul de pe Wikipedia, postat ieri.

În momentul în care postez cele de mai sus, la Teheran, Consiliul Gardienilor Constituţiei a decis renumărarea voturilor, în condiţiile în care Ahmadinejad reproduce gestul lui Ceauşescu din decembrie 1989, plecând în străinătate. Mai exact, în Rusia, la reuniunea Organizaţiei de Cooperare de la Şanghai. Ca o ironie, Ceauşescu plecase, la vremea lui, în Iran...

2 comentarii:

  1. MAD de la et.417 iunie 2009, 18:56

    al naibii de complicat sistem politic... totusi, cred ca putem conchide ca nea Khamenei si baietii lui religiosi (care cred ca sunt majoritari si in corpul de "gardieni") par sa faca jocurile at the end of the day. cred ca ce se intampla la Teheran in prezent nu are cum sa nu fie in afara controlului/stiintei lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect. Dar un organ mai tare decat Gardienii Constitutiei mi se pare Adunarea Expertilor, alcatuita din 86 de clerici care il aleg pe Liderul Suprem.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare