vineri, 12 iunie 2009

"Dacă vrem să câştigăm în Afganistan, trebuie să-i convingem pe oamenii de acolo, nu să-i omorâm."

Afirmaţia din titlu îi aparţine tipului din fotografie. E general-locotenent şi a fost recent numit comandantul trupelor americane din Afganistan (USFOR-A). Îl cheamă Stanley McChrystal şi, deşi a fost antrenat ca Beretă Verde (sub deviza "întăi ucidem, apoi discutăm"), a devenit mai rafinat şi mai bine orientat politic în calitate de "vice-rege" al Afganistanului. Cu totul altfel decât apeviştii cu 4 stele de pe timpul lui Bush, trimişi în Irak pe post de vizigoţi, pur şi simplu.
McChrystal e ciudat de-a binelea când susţine că "Since 9/11, I have watched as America tried to first put out this fire with a hammer, and it doesn't work [...] Decapitation strategies don't work." La propriu.

Să nu ne lăsăm înşelaţi. "Vice-regii" americani de peste mări trebuie să folosească, mai nou, asemenea texte, pentru a câştiga legitimitate politică în teritoriile pe care le administrează militar, şi nu pentru că ar fi băieţi buni. Dacă ne uităm la cariera lui McChrystal reflectată pe Wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Stanley_A._McChrystal, observăm că a fost şeful suprem al Operaţiunilor Speciale - Joint Special Operations Command (JSOC) -, având la activ uciderea omului nr.2 din Al-Qaeda, Abu Musab al-Zarqawi. Tot de acolo rezultă că subordonaţii lui au aplicat deţinuţilor de la Camp Nama - un fel de Abu Ghraib mai mic - deliciile noului sport naţional american: tortura.

Ne place sau nu, în zonele în care s-au împotmolit cu succes, americanii nu pot trimite alt model de oameni. Care, în pofida prestigiului şi a stelelor de pe umeri, trăiesc propria lor dramă, întrucât, cel puţin în Afganistan, ideea de "victorie" către care să tindă a devenit o glumă proastă la adresa lor şi a publicului, în egală măsură.

Articolul despre şi interviul cu McChrystal din ediţia online a lui Wall Street Journal merită totuşi atenţie. http://online.wsj.com/article/SB124476295460908195.html

Fotografia este preluată de la adresa Wikipedia menţionată mai sus.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare