miercuri, 3 iunie 2009

Israelul începe să priceapă noua geopolitică americană

Din 1967 şi până azi, excepţiile de la îndărătnicia Israelului faţă de diversele cereri americane se pot număra pe degete (de ex., Acordurile de la Camp David, în 1978 sau abţinerea de la o reacţie militară împotriva Irakului, în urma lansării de rachete Scud către Israel, în 1991).

În urmă cu trei ani, John Mearsheimer şi Stephen Walt scriau nu numai că Israelul e ultra-independent faţă de SUA, dar că dispune şi face din plin uz de posibilitatea influenţării radicale a politicii externe americane. http://www.lrb.co.uk/v28/n06/mear01_.html

Aflat în vizită la Moscova, ministrul de externe israelian, mega-radicalul Avigdor Lieberman, a cedat şi a declarat în urmă cu câteva ore că "We do not intend to bomb Iran, and nobody will solve their problems with our hands... We don't need that. Israel is a strong country, we can protect ourselves."

E prima victorie clară a lui Obama în politica externă americană, iar faptul că totul s-a petrecut la Moscova pare să confirme şi contribuţia persuasivă a Rusiei, ceea ce ar putea aduce anumite daruri politice din partea lui Obama la apropiata întâlnire cu Medvedev.

Detalii la http://www.huffingtonpost.com/2009/06/03/liebermann-israel-wont-bo_n_210759.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare