duminică, 14 iunie 2009

Juriştii torturii supuşi răspunderii


"Like any other government official, government lawyers are responsible for the foreseeable consequences of their conduct."

Textul de mai sus este un extras dintr-hotărâre penală pronunţată de judecătorul Jeffrey White, de la Tribunalul Districtului de Nord al Californiei, prin care a respins cererea fostului consilier juridic al administraţiei Bush, John Yoo (foto), de a nu fi supus pretenţiilor formulate de Jose Padilla (o persoană condamnată pentru acte de terorism), în legătură cu avizele juridice pe care Yoo le-a emis pentru justificarea torturilor aplicate suspecţilor terorişti.

Înainte de a fi judecat şi condamnat, Padilla fusese reţinut fără formalităţi şi torturat timp de 3 ani şi 8 luni, măsuri ce s-au întemeiat pe avizele acordate de John Yoo.

În alţi termeni, judecătorul a creat posibilitatea pentru a se reţine, în viitor, răspunderea juridică a lui Yoo, în calitatea acestuia de fost consilier juridic al administraţiei Bush, dacă se va constata că avizele formulate de el au încălcat, de fapt, legea.

Textul integral al hotărârii pronunţate de Tribunalul Districtului de Nord al Californiei se găseşte la http://lawprofessors.typepad.com/files/padilla-yoo.pdf. De reţinut este şi faptul că judecătorul White a fost numit chiar de către Bush.

Date despre John Yoo, la http://en.wikipedia.org/wiki/John_Yoo , iar avizele controversate pe care le-a emis pe timpul lui Bush pot fi consultate la aceeaşi adresă, în secţiunea "Legal Opinions".

Întrucât Yoo n-a lucrat singur, ci s-a aflat în compania altor jurişti la fel de remarcabili ca el, Administraţia Obama a desecretizat în urmă cu două luni şi alte avize similare, la http://tpmmuckraker.talkingpointsmemo.com/2009/04/torture_memos_released.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare