marți, 30 iunie 2009

Posibilă lovitură de stat la Teheran


În sensul că deja s-ar fi produs. Imediat după alegeri. Pe tăcute. Adică, fără comunicate de presă şi sticle de şampanie desfăcute. Autorii? Gărzile Revoluţionare Iraniene (GRI sau, simplu, Gărzile).Vorbim despre o componentă de elită a forţelor armate iraniene, fundamentată ideologic şi creată imediat după Revoluţia islamică din 1979. Păstrând proporţiile, GRI - sau, mai pe limba lor, Pásdárán - ar putea fi comparate cu S.S.-ul din Germania, un fel de gardă pretoriană a regimului. Gărzile dispun de propriile lor specii de arme - trupe terestre, aviaţie şi marină - la care se adaugă încă două elemente strategice: Forţa Qod, responsabilă pentru exportul de revoluţie islamică, calitate în care finanţează şi organizează mişcări similare din alte state islamice, şi Basij, o forţă de rezistenţă împotriva protestelor interne, extrem de activă, în aceste zile, pe străzile din Teheran.


Teza loviturii de stat înfăptuite de Gărzi este susţinută de Robert Baer (foto), fost agent CIA de teren în Iran, considerat cel mai bun expert al spionajului american în problematica iraniană.
La emisiunea lui Fareed Zakaria de duminică, Baer a afirmat că GRI şi-a orientat lovitura împotriva establishment-ului clerical de la Teheran, iar faptul că Ahmadinejad a fost, în trecut, un membru important al Gărzilor explică susţinerea forţată de care se bucură acesta din partea Liderului Suprem, care i-a recunoscut victoria în alegeri la doar câteva ore după încheierea scrutinului. Lovitura de stat ar explica şi brusca asumare, de către Ahmadinejad, a unui tupeu anti-american disproporţionat, manifestat prin comunicatele dure adresate lui Obama, în condiţiile în care, anul trecut, imediat după alegerea acestuia din urmă, declarase că Iranul nu e refractar la ideea unui dialog cu SUA.


Probabil onest şi în cunoştinţă de cauză, Robert Baer a precizat că, actualmente, în Iran, CIA-ul are ZERO agenţi, ZERO legături cu presa locală în scopul exercitării unor acţiuni de influenţare a opiniei publice, ZERO contacte cu politicieni sau militari iranieni.
Recunoaşte, în schimb, că în scopul liniştirii republicanilor isterici din Congresul SUA, Administraţia Obama ar fi permis militarilor americani din Irak şi Afganistan să execute operaţiuni acoperite în Iran, dar la scară redusă. (!!!). A fost foarte ciudat că Fareed Zakaria nu a insistat cu întrebări privind această afirmaţie. Altminteri, cred că Baer mai avea puţin şi îi scăpa numele, gradul şi seria celui care - doar pentru a-i face pe neoconservatorii de la Washington să aibă o digestie uşoară - a transformat-o pe Neda în martirul de serviciu de la Teheran.

Baer a mai subliniat că America nu poate face nimic în privinţa evenimentelor, fie şi numai datorită suprasensibilităţii elitei politice iraniene faţă de orice amestec din afară. În plus, SUA, prin CIA şi Departamentul de Stat, e aproape complet ignorantă în materie de Iran.
Textual, Baer, fostul agent CIA responsabil pentru Iran, a spus cu modestie neprefăcută: "We are ignorant when it comes to Iran. I am ignorant when it comes to Iran. I mean, by dint of experience, I've learned a little bit. But we are truly, truly blind when it comes to that country. We do not understand the fissures inside the clerical regime or inside the IRGC [Gărzi - nota mea]. We do not have a clue whether the IRGC is unified or not, or the military, or even if the military has any inclination to come to the side of the democrats. We just don't know. Every day is a surprise for us."


Cam atât despre cei care, în aceste zile, au trecut de la comentariile privitoare la Băsescu şi neamul lui, la afişarea entuziastă şi cvasi-inconştientă a unei false expertize despre Iran. Şi, tot în contextul celor afirmate de Robert Baer, să nu-i uităm nici pe cei care, simţind că se apropie concediul, şi-au adus aminte că sunt anti-comunişti de weekend, confundându-i pe demonstranţii de la Teheran cu muncitorii polonezi ai Solidarităţii sau cu "tinerii" bătuţi în Bucureşti, la mineriadă.

Încercând o prognoză asupra felului în care ar putea evolua lucrurile în Iran, Baer a mai declarat: "I think people are going to be starting coming off the streets. We're going to see fewer demonstrations. We're going to see more of a crackdown. We're going to see the frustration start to build again. And the question, again, how long can they hold on to this volcano, keep it from erupting? I really don't know. It could be a year, 10 years."

Transcriptul discuţiei dintre Zakaria şi Baer, la adresa http://transcripts.cnn.com/TRANSCRIPTS/0906/28/fzgps.01.html

Videoclipul discuţiei, la http://www.democraticunderground.com/discuss/duboard.php?az=view_all&address=385x330505

Date despre Robert Baer, la http://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Baer

Detalii despre Gărzile Revoluţionare Iraniene, la http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_the_Guardians_of_the_Islamic_Revolution

Imaginile sunt preluate de la http://images.publicradio.org/content/2008/11/12/20081112_baer_33.jpg şi http://cache.daylife.com/imageserve/05tAdbHc2UcWw/610x.jpg


2 comentarii:

  1. Da, e posibil. In general, lumea islamica nu seamana cu ce stim noi astia "albii si crestinii". Cei care au citit ceva, deloc putin, reusesc sa-si faca o idee ma aproape de realitate. Putem sa-i zicem si lovitura de stat. Eu as tinde sa-i zic "continuitate". Acolo la Teheran nu cred ca se cunoaste expresia romaneasca "vin ai nostrii, pleaca ai nostrii, noi ramanem tot ca..." E greu de tras o concluzie certa pentru ca de acolo se afla doar ce vor ei, nu Baer sau altii. Mai vedem...

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare