marți, 2 iunie 2009

Se sparge Axa Răului

"Last Friday, the State Department sent a cable to its embassies and consulates around the world notifying them that “they may invite representatives from the government of Iran” to their Independence Day celebrations ."

Deoarece Coreea de Nord e prea harnică la capitolul experienţe nucleare şi lansări-test de rachete balistice cu şanse reale de a ateriza în curtea lui Sarah Palin din Alaska, americanii s-au decis, se pare, să fragmenteze Axa Răului şi să-i invite pe iranieni - aparent, mai puţin belicoşi - la Washington, de 4 iulie. http://www.nytimes.com/2009/06/02/world/02diplo.html?_r=1&hp

Invitaţia unui înalt reprezentant al Iranului la un McChicken în Grădina Trandafirilor de lângă Casa Albă ar putea marca un nou curs în politica SUA faţă de Teheran, la distanţă de 30 de ani de la data la care ostaticii luaţi din ambasada americană s-au bucurat, timp de 444 de zile, de tradiţionala ospitalitate iraniană.

Brusc, petrolul iranian a devenit foarte atrăgător şi la îndemână, fără să mai fie nevoie de invazii televizate de CNN şi de Nation Building. De cealaltă parte, ar fi interesant de văzut dacă, după 4 iulie, Ahmadinejad sau, eventual, succesorul lui, va lansa o invitaţie de răspuns către Hillary Clinton. Dacă da, atunci cred că de îndată ce roţile aeronavei americane vor atinge betonul de pe IKA (adică Imam Khomeini International Airport), se va produce recunoşterea, de către SUA, a celui de-al doilea hegemon în Orientul Mijlociu, alături de Israel.

Despre hegemonia naturală a Iranului în zonă, detalii la http://www.mohammadmossadegh.com/news/lawrence-wilkerson/ şi în splendidul articol scris de Ray Takeyh în cea mai neagră perioadă a administraţiei Bush, dar publicat în Oracolul Geopolitic numit Foreign Affairs, "Time for Détente With Iran" http://www.foreignaffairs.com/articles/62444/ray-takeyh/time-for-d%C3%A9tente-with-iran

4 comentarii:

 1. Sunt profund mahnit de slabiciunea americana, nu pentru ca i-as dori mai aproape de problemele internationale ci pentru ca se vede cu ochiul liber ca americanii ca incepe sa le scape lucrurile de sub control. De ce? pentru ca nu mai au bani. Spectrul negru al foamei umbreste continentul american. Benzina pentru patrulare s-a terminat. Solutia? Dusmanii de ieri cateringul de azi. Ceea ce se intampla e periculos, deoarece aia mici care stateau cu capul la cutie de frica unchiului Sam se vor prinde de figura si vor incepe sa scoata capul. Sa te tii atunci... Si inca o chestie. Foreign Affairs nu e un Oracol Geopolitic, ci o fituica dezinformativa a unor servicii de informatii. Ce pare a fi nu e chiar ce este....

  RăspundețiȘtergere
 2. "Oracol Geopolitic" e o metafora, evident. Foreign Affairs si organul care o patroneaza, Council on Foreign Relations, nu sunt instrumentele serviciilor de informatii. Fara a cadea neaparat in pasiunea teoriilor conspiratiei, cred ca - mai degraba, invers - serviciile de informatii si Casa Alba fac ce li se spune de catre CFR si Foreign Affairs. Dupa parerea mea, revista nu face decat sa anunte si sa pregateasca terenul pentru evenimente, mutatii si reorientari politice gandite de CFR, ca principal centru de putere in SUA si, foarte probabil, in lume.

  RăspundețiȘtergere
 3. Aha, un comentariu din 3 iunie. Ce departe era 4 iulie ... O luna de zile din alt sistem solar. Iranienii isi vor pune casete despre SUA la videoplayer sau se vor uita pe youtub-ul lor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu era prea departe. Timp suficient ca totul sa se strice suspect de repede.

  RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare