luni, 15 iunie 2009

VEVAK

Azi învăţăm un nou acronim. Ne-am tot obişnuit cu KGB, CIA, SRI sau SIE.

De VEVAK aţi auzit? Mai precis, Ministerul Informaţiilor şi Securităţii, cu sediul la Teheran. În original, se cheamă وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی (Vezarat-e Ettela'at Jomhuri-e Eslami). Iar în imagine avem emblema instituţiei.

De ce vorbim despre VEVAK, altminteri o instituţie negativ famată, dacă este să ne luăm după ceea ce scrie în Wikipedia? Din două motive:

1) La Teheran se petrec în aceste minute lucruri ce, în mod normal, nu trebuiau să se întâmle într-o ţară ca Iranul, cu un regim politic şi religios bine consolidat, în care "ieşirea de pe culoarul politic oficial" se sancţionează imediat şi foarte dur.

2) Noi trăim într-o ţară în care am văzut ce s-a petrecut în decembrie 1989, cu largul şi generosul concurs al Departamentului Securităţii Statului.
Se prea poate ca, peste câteva zile, în media clasică şi pe bloguri, să se vorbească brusc despre VEVAK, fie în sensul că va contribui decisiv la reprimarea mişcărilor politice contestatare din Iran, fie cu privire la faptul că "a cârmit-o" spre altă direcţie politică.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare