duminică, 5 iulie 2009

Ahmadinejad vrea negocieri publice cu Obama


N-a precizat dacă la Madison Square Garden sau pe vreo altă arenă sportivă americană.

Ştirea apare pe Live-Blogul lui Nico Pitney, reluată de pe CNN:

Iranian President Mahmoud Ahmadinejad said he wants to engage President Obama in "negotiations" before international media, a semi-official Iranian news outlet reported on Saturday. Speaking at a meeting of medical school deans, Ahmadinejad said Iran "will soon pursue a new round of diplomatic activity" amid a new position of strength for the Iranian government, the Iranian Student News Agency quotes him as saying."I will go to the United Nations and will invite Obama to negotiations," Ahmadinejad said, adding that such talks would be "in front of the international media, not a sit-down behind closed doors in order to talk about matters."

Treaba e - cel puţin, la o primă analiză - total neserioasă. Negocieri cu spectatori nu există. O ştie şi Teheranul. Ar fi ca un fel de meci demonstrativ de box, în care Ahmadinejad să-l facă pe Obama KO în faţa publicului american. Iranianul face pe nebunu', deşi ştie că e în groapă că şi nu-şi poate permite vedetisme autentice.
Probabil asta e abia prima mutare, menită să nu lase impresia că se umileşte. În etapa a doua, după ce Obama iese public şi îl sfătuieşte să se mai gândească asupra condiţiilor negocierilor, Ahmadinejad va spune, pesemne, că-i face o concesie americanului şi că acceptă să discute în spatele uşilor închise. Ar fi însă a doua concesie, întrucât prima a rezultat din chiar iniţiativa Iranului de a deschide un dialog cu SUA.
E un semn de slăbiciune pe care opoziţia iraniană ar trebui să nu-l speculeze. Repet: să NU îl speculeze. Mousavi ar face bine să intre într-un concediu scurt şi să nu se mai martirezeze pe Facebook, iar demonstranţii ar putea să-şi aducă aminte că au totuşi locuri de muncă la care trebuie să meargă zilnic, şi că economia lor e în găleată. În caz contrar, puterea de la Teheran s-ar vedea umilită la ea acasă şi şi-ar încorda din nou muşchii. La fel, vreau să cred că Obama are inteligenţa să nu-l ia public la mişto pe Ahmadinejad sau să vină cu pretenţii de tip George Bush: "discutăm cu voi numai dacă veniţi tunşi şi cu părinţii de mână!"
În măsura în care, dincolo de fanfaronadele de PR, Iranul chiar intenţionează să intre în negocieri cu America, Obama ar înregistra prima victorie diplomatică importantă din mandatul său de până acum, cu efecte aproape devastatoare în mediile israeliene şi neoconservatoare, de la Tel Aviv şi Washington. Şi cu posibile consecinţe benefice pentru opoziţia politică de la Teheran.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare