duminică, 12 iulie 2009

Extemporale la tortură

Eric Holder. E ministrul justiţiei de la Washington. "Attorney General" se cheamă oficial funcţia, adică procuror general. Are printre atribuţii declanşarea de anchete federale la nivel înalt. De 6 luni aşteaptă aprobarea de la Obama (şi, poate, şi de prin alte locuri mai puţin vizibile) să cheme Administraţia Bush la extemporale pe tema torturilor şi a altor golănii comise în perioada 2001 - 2008, de Bush, Cheney, Rumsfeld şi numeroşi bandiţi politici din eşalonul doi de partid şi de stat Republican.


Când a fost audiat de Comisia Juridică din Senat pentru confirmarea în funcţie, Holder a declarat că, în concepţia lui, Waterboarding = Tortură. Scurt. De atunci, ţine pregătit stiloul cu care să semneze documentul de declanşare a anchetelor. Anchete care nu sunt bine văzute de Republicani ("Ajutor! Vendetă! Proces Politic! Nemernici! Comunişti!"), dar nici de unii Democraţi, incl. Obama ("Să lăsăm trecutul, să privim spre viitor!"), dovadă că şi în SUA confreriile trans-partinice au greutate. Pentru Obama, băgatu' trecutului în sertar e o treabă, politic vorbind, extrem de costisitoare. E posibil să fi simţit, la început de mandat, că nu dispune de autoritatea politică şi de sprijinul masiv al societăţii americane pentru a iniţia furtuna împotriva lui Cheney şi Bush. Poate fi înjurat şi dinspre Stânga liberală (care, subiectiv, e înclinată să-i vadă pe Republicani după gratii, chiar şi pentru cumul de amenzi la parcări ilegale), dar şi de la Dreapta Conservatoare, într-un tangaj ce reflectă fidel războiul cultural intra-american (pe o mulţime de valori) şi radicalizarea extremelor de la ei, din ultimii zece ani.
Probabil că Obama a ajuns acum într-un moment în care se simte mai tare pe poziţii (mai ales, după ce, pe plan extern, a dat căteva lovituri bune), dar până nu văd prima declaraţie publică fermă, nu mai cred nimic.

În ultima săptămână, s-au tot scurs ştiri privind interceptările CIA din cadrul unui proiect ultra-secret de contra-terorism: Cheney Told CIA To Hide Program from Congress http://www.huffingtonpost.com/2009/07/11/cheney-told-cia-to-hide-p_n_230093.html şi Former CIA Director Fires Back: Congress Was Well-Informed About Surveillance Program. Semn că Holder a achiziţionat topuri de hârtie A4 pentru interogatoriile care ar urma la Ministerul Justiţiei.
Dar, repet: până nu-i văd pe Obama şi tot Partidul Democrat, stând - fără nicio ezitare, tresărire sau vrăjeală politică - în spatele unei asemenea acţiuni (care nu e vendetă, ci poate ultima linie de apărare de care mai dispune America pentru a evita desacralizarea totală a sistemului său constituţional), nu mai cred nimic. Pentru că dacă în SUA, justiţia dominată de politicieni poate "lăsa trecutul", atunci, prin alte părţi din lume, se va eroda şi mai mult pretenţia că dreptul, Constituţia şi judecătorii mai pot însemna ceva într-o societate.
În ultimul număr din Newsweek, un articol dezvăluie elemente interesante ale personalităţii lui Holder şi ale încercărilor sale de a-şi urma fişa postului de Procuror General al Statelor Unite. "Holder asked an aide for a copy of the CIA inspector general's thick classified report on interrogation abuses. He cleared his schedule and, over two days, holed up alone in his Justice Depart ment office, immersed himself in what Dick Cheney once referred to as "the dark side." He read the report twice, the first time as a lawyer, looking for evidence and instances of transgressions that might call for prosecution. The second time, he started to absorb what he was reading at a more emotional level. He was "shocked and saddened," he told a friend, by what government servants were alleged to have done in America's name. When he was done he stood at his window for a long time, staring at Constitution Avenue."
Întrebarea e ce va face Holder după ce va ieşi din starea de contemplaţie...
Articolul despre Holder, la http://www.newsweek.com/id/206300

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare