luni, 6 iulie 2009

Nebunie la Teheran

Veşti proaste de pe Live Blog-ul lui Nico Pitney. http://www.huffingtonpost.com/2009/07/06/iran-uprising-blogging-mo_n_226128.html

1) Ali Larijani, cripto-reformistul de la Teheran, a ajuns să se autocripteze atât de tare încât gesturile lui derutează.

"Parliament Speaker Ali Larijani has visited Mahmoud Ahmadinejad and officially congratulated him on his reelection. This is unfortunate news for the reformists. Larijani is a conservative, but he has a long, negative history with Ahmadinejad and had been a consistent thorn in his side after the election, arguing at one point that the majority of the country did not trust the election results."

Băieţii ăştia merg în nişte zig-zag-uri îngrozitoare, încât mă întreb dacă fiecare dintre ei - dincolo de gesturile publice comise - mai e stăpân pe ceea ce crede, în sinea lui, în realitate. Sunt curios dacă, de pildă, Ahmadinejad chiar crede în sinceritatea felicitărilor transmise personal de Larijani.

2) Estimările de săptămâna trecută ale lui Robert Baer, ex-CIA, se confirmă: Garda Revoluţionară a preluat puterea în Iran. Ştirea a fost lansată de Los Angeles Times.
"The top leaders of Iran's elite Revolutionary Guard publicly acknowledged they had taken over the nation's security and warned late Sunday that there was no middle ground in the ongoing dispute over the reelection of President Mahmoud Ahmadinejad in a threat against a reformist wave led by Mir-Hossein Mousavi. Maj. Gen. Mohammad Ali Jafari, commander of the elite military branch, said the Guard's takeover of the country had led to "a revival of the revolution and clarification of the value positions of the establishment at home and abroad."
"These events put us in a new stage of the revolution and political struggles, and all of us must fully comprehend its dimensions," he said at a Sunday press conference, according to reports that surfaced today."

Deci, deja se discută cu mitraliera pe masă. Mousavi poate zice mersi că e, deocamdată, în viaţă, iar felicitările lui Larijani pentru "Reales" îşi găsesc poate explicaţia în "clarificarea valorilor" la care şeful parlamentului s-o fi supus la rugămintea Gărzilor, în efortul de a face "saltul într-o nouă etapă a Revoluţiei." Texte clasice din documentele de partid.

Dacă într-adevăr aşa stau lucrările, înseamnă că:
 • adio dialog SUA - Iran;
 • Rusia şi China îşi văd redusă influenţa la Teheran;
 • autoizolarea Iranului se amplifică;
 • Gărzile nu pot fi înlăturate decât printr-o lovitură a armatei, ceea ce duce la război civil;
 • abia acum contează că Iranul are 0 (zero) arme nucleare, în condiţiile în care Gărzile sunt alcătuite din băieţi cu reflexe necontrolate la degetul arătător.
Să ferească cine trebuie ca intrarea în avanscenă a Gărzilor să nu se fi datorat cumva aventurilor subversive americane despre care Robert Baer şi Fareed Zakaria vorbeau cu nonşalanţă în urmă cu o săptămână! Ar fi a doua pierdere cu succes a Iranului, de către americani, după cea determinată de căderea Şahului în 1979.

8 comentarii:

 1. Deputaţii europeni s-au întâlnit miercuri la ora 15.00 pentru a analiza situaţia creată, respectiv reacţiile şi protestele din urma alegerilor prezidenţiale din Iran. HA, HA, HA!

  RăspundețiȘtergere
 2. Si? Ce-au decis? Invadam Iranul?

  RăspundețiȘtergere
 3. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a spus că "Uniunea Europeană nu poate să ignore mobilizarea impresionantă a societăţii civile, care a ieşit în străzile Teheranului şi ale altor oraşe iraniene în ultimele zile. Respingerea rezultatelor alegerilor nu se limitează la o elită restrânsă. Această mişcare este condusă de reformatori şi are sprijinul larg al populaţiei".
  "Mă îngrijorează faptul că oamenii care demonstrează pentru libertate vor fi ucişi şi că se va ajunge la un masacru", a spus si o doamna Beer, adăugând că Iranul se află acum "la răscruce de drumuri". "Nu-i putem lăsa singuri", a adăugat ea, cerând comunităţii internaţionale să sprijine societatea civilă din Iran.
  Morala... nu-i putem lasa singuri inseamna ca putem sa-i invadam.
  Mai ramane sa vedem cum: pe calea aerului, pe jos, cu Loganul sau cu Popoviciu.

  RăspundețiȘtergere
 4. In concluzie... Israelul ce face? O urma "calea" UE - sa nu-i lasam pe oamenii aia singuri? Sau ...

  RăspundețiȘtergere
 5. Israelul face ce-i spune America. In 1991, cand Saddam a tras cu rachete Scud in Tel Aviv - deci cand existau motive cu mult mai mari sa le-o traga irakienilor - Bush si Baker le-au spus sa-si vada de treaba si s-au conformat. Asa si acum. Manevrele recente mixte egipteano-israeliene (incredibil, intre fostii inamici ireconciliabili din 1967 si 1973) din Suez sunt doar de spectacol.

  RăspundețiȘtergere
 6. Vad ca pe Debka file, unde se gasesc destule chestiuni militare si de securitate s-a scris despre o divizie mecanizata a armatei a II-a egiptene in Sinai. Cica obiectivul manevrelor a fost respingerea unei ofensive israeliene in regiune. Acu imi vine greu sa cred ca un razboi cu Iranul implica stabilirea unor linii de aparare in spatele unor lanturi multoase si defilarea cu tancuri.

  RăspundețiȘtergere
 7. Regret, nu am regasit acel link. Dar mai nou a inceput o partida de sah in Nevada. Cu albele, SUA şi Marea Britanie. Ca astia trebuie sa joace impreuna pe vremea asta. Nu-i vorba ca nici inainte nu prea mergeau singurele la discoteque. Cu negrele, Israelul. Ca are de unde.

  RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare