vineri, 3 iulie 2009

Profilul opiniilor formulate de judecătoarea Sotomayor


Mi-am amintit că sunt jurist şi că LongiAti e - mai ales - despre America.

La Curtea Supremă a Statelor Unite s-a vacantat un loc din cele 9. Situaţie în care Obama a făcut o nominalizare pentru un nou judecător, transmiţând-o Senatului spre aprobare. Judecătoarea nominalizată pentru banca supremă este Sonia Sotomayor (foto), de la Curtea de Apel a celui de-al doilea Circuit. Date despre ea, la http://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Sotomayor

Câteva repere despre Curtea Supremă:

1) O instituţie din ce în ce mai politizată, unde, de aproape 50 de ani, sunt tranşate toate disputele politice pe care Congresul şi Administraţia nu le pot soluţiona din diverse motive.

2) Temele cele mai controversate cu privire la care Curtea s-a pronunţat sau este previzibil că se va (mai) pronunţa sunt: segregaţia rasială, avortul, dreptul la viaţă privată, căsătoriile dintre persoanele de acelaşi sex, folosirea mijloacelor de contracepţie, desacralizarea drapelului naţional, dreptul la liberă exprimare, discriminarea pozitivă în universităţi, sinuciderea asistată medical.
3) Chiar dacă nu aparţin partidelor politice, judecătorii sunt purtătorii ideologiilor conservatoare (de Dreapta) şi liberală (de Stânga) ce se regăsesc, în proporţii diferite, atât la Democraţi, cât şi la Republicani. Din această cauză, atât nominalizările făcute de preşedinţii SUA, cât şi audierile ulterioare din Senat urmăresc reflectarea precisă a concepţiilor după care se ghidează judecătorul nominalizat, acesta ajungând, în ultimă instanţă şi de cele mai multe ori, să fie exponentul ideologiei însuşite de preşedintele SUA. În urma acestor dispute la nivel de Casă Albă şi Congres, configuraţia ideologică actuală a Curţii este următoarea:
judecătorii conservatori: John Roberts (preşedintele Curţii), Antonin Scalia, Clarence Thomas, Samuel Alito.
judecătorul centrist: Anthony Kennedy.
judecătorii liberali: John Stevens, Ruth Ginsburg, Stephen Breyer, David Souter (demisionat).
Prin urmare, o relativ balansată formulă 4-4-1."Centriştii" sunt figuri interesante, deoarece, fără a fi nişte oportunişti, ies în evidenţă prin moderaţia lor şi prin lipsa (cel puţin aparentă) a prejudecăţilor ideologice faţă de o speţă sau alta. Din acest motiv, judecătorii centrişti au votat când cu o tabără, când cu cealaltă, asigurând un echilibru "politic" în deciziile cu miză mare şi cu impact deosebit în societatea americană. Actualmente, prezenţa lui Anthony Kennedy la Curte este considerată benefică tocmai pentru această calitate, de a nu determina reorientări radicale ale jurisprudenţei supreme în legătură cu teme controversate de pe agenda publică.
La acest moment, orientarea ideologică a lui Sotomayor nu poate fi decelată. Simplul fapt că a fost aleasă de Obama nu reprezintă o certitudine pentru promovarea, la nivelul Curţii Supreme, a valorilor liberale de care este ataşat Preşedintele. De altfel, predecesorul ei, David Souter, este cel mai bun exemplu de deziluzie pentru George Bush-Tatăl, cel ce l-a numit în 1990. La acea dată, procesul de nominalizare a fost unul superficial, Bush fiind asigurat de consilierii săi că Souter este un conservator. După ce a fost confirmat de Senat, Souter a trecut treptat în tabăra liberală, voturile sale cântărind greu în balanţa deciziilor Curţii, în speţe dintre cele mai sensibile.
O excelentă analiză a opiniilor formulate de Sonia Sotomayor (dar care nu i-a putut totuşi determina concepţia ideologică) a fost realizată de Congressional Research Service şi este publicată, în format pdf, la adresa http://abajournal.com/files/R40649.pdf
În esenţă, analiza apreciază că "Judge Sotomayor’s opinions defy easy categorization along ideological lines. [...]the Judge's opinions displayed "adherence to the doctrine of stare decisis, a meticulous evaluation of the particular facts at issue in a case, adhere[nce] to the plain meaning of the text in matters of statutory construction, and an apparent dislike for situations in which the court oversteps the role called for by the procedural posture of a case."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare