duminică, 23 august 2009

13 august 1968. Convorbire telefonică Brejnev - Dubcek

Nu ştiu pe câţi îi mai poate interesa, dar am găsit un document pe care Rusia l-a declasificat în 1994, şi care reproduce conţinutul unei discuţii telefonice dintre Brejnev, secretarul general al PCUS, şi Alexander Dubcek, omologul lui cehoslovac, cu o săptămână înainte de invadarea Cehoslovaciei de către trupele statelor membre ale Tratatului de la Varşovia, minus România.


Discuţia a durat o oră şi jumătate, şi reflectă, în esenţă, următoarele:

  1. un Dubcek total depăşit de situaţia pe care a creat-o în propria lui ţară. Iritabil, ezitant, speriat, fără soluţii, aproape gata să renunţe la funcţie. Singur. Poate o să aflăm într-o zi ce maestru l-a pus să se joace de-a "ucenicul vrăjitor reformator comunist". Mai mult, la afirmaţiile lui Brejnev (care nici măcar nu sunau prea ameninţător, alminteri discuţia ar fi durat doar 5 minute), cum că, dacă Dubcek nu rezolvă lucrurile, sovieticii vor fi nevoiţi să ia singuri măsuri, cehul îi răspunde, în mai multe rânduri, că n-au decât să facă ceea ce cred ei de cuviinţă.

  2. un Brejnev care face eforturi imense de a fi răbdător şi a-l lăsa pe Dubcek să îndrepte lucrurile în Cehoslovacia. Se simte neplăcerea de a recurge la soluţia militară, nu pentru că sovieticii ar fi fost băieţi buni, ci datorită imenselor costuri politice internaţionale pe care le-ar fi implicat invazia. Ocuparea Cehoslovaciei a dus atunci la pierderea falsului prestigiu de care URSS s-a bucurat în lumea statelor afro-asiatice ce încheiaseră sau se găseau în faza finală a procesului decolonizării. Uniunea Sovietică era atunci un fel de superputere de tip "underdog", o forţă în ascensiune capabilă să submineze Occidentul imperialist. La Praga, sovieticii au fost însă constrânşi să-şi expună legitimaţiile de imperialişti patentaţi.

Transcrierea în engleză a convorbirii telefonice se găseşte pe site-ul arhivelor de documente istorice declasificate ale securităţii naţionale, administrat de Universitatea George Washington, la http://www.gwu.edu/~nsarchiv/nsa/publications/DOC_readers/psread/doc81.htm

Fotografia este preluată de la http://www.gwu.edu/~nsarchiv/nsa/publications/DOC_readers/psread/doc81.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare