luni, 24 august 2009

Avantajul de a fi pensionar CIA

"The notion that we are are in Afghanistan to make our country safer is complete bullshit." - zice Robert Baer - fost agent CIA de teren care a acţionat în Iran. Alături de el, îi găsim pe Robert Grenier - fostul şef al Staţiei CIA din Islamabad şi fost vicepreşedinte al Comunităţii Naţionale de Informaţii şi Graham Fuller - fostul şef al Staţiei CIA din Kabul.
Trei pensionari CIA care au ieşit din clandestinitate şi contestă public imperialismul american. De fapt, n-au vârsta de pensionare şi sunt tineri.
Toţi trei arată bine, sunt eleganţi, vorbesc coerent, au aerul inconfundabil al unor intelectuali, Baer chiar a publicat cărţi şi le scrie excelent, aşa cum se şi exprimă în interviuri. Mai mult decât atât, Robert Baer a servit ca model pentru personajul lui George Clooney din Syriana.
E de presupus că, fiecare dintre ei, în fosta lui calitate, a făcut destul de puţină muncă de birou şi, în schimb, a stat prin ploaie, praf, murdărie. A interogat dur, poate chiar a torturat şi, cine ştie, probabil că a şi asasinat sau doar a ordonat asasinate. E la fel de probabil că, în multe situaţii, fiecare şi-a jucat viaţa la zaruri, desfăşurând diverse operaţiuni secrete în locuri de unde cadavrele lor n-ar mai fi fost niciodată recuperate. Saltul de la procedeele animalice utilizate pe fronturile invizibile unde CIA-ul operează constant, la dezbateri şi interviuri savante e uşor de făcut pentru ei.
Sunt oare şi autentici în ceea ce afirmă public? Argumentele lor par raţionale şi rezonabile, dar te poţi întreba cum gândeau şi ce făceau atunci când erau ofiţeri activi. Concepţia lor critică despre rolul Americii în lume a evoluat treptat? Au avut, într-una dintre operaţiunile secrete, un şoc şi s-au trezit brusc? Au intrat în conflict cu superiorii lor pe abordări de fond, până la limita la care li s-a spus să plece? Nu ştiu ce să răspund la întrebările astea. Relevant este faptul că, în timpul lui GW Bush, numeroşi (nu putem şti exact câţi) funcţionari din CIA, atât de la Directoratul de Informaţii (braţul analitic al agenţiei), cât şi de la Serviciul Naţional Clandestin (divizia pentru spionaj şi operaţiuni sub acoperire) şi-au făcut valizele şi au plecat, pentru că politizarea muncii lor, pe fondul unor opţiuni strategice aberante, i-a îndepărtat de la misiunea pentru care se angajaseră. Aşa ceva nu se întâmplase în perioada Războiului Rece. Sau, în orice caz, nu la o asemenea scară.
Oricum, e bine că oameni ca ei există. În interiorul sau în afara CIA.
În clipul alăturat, Baer, Fuller şi Grenier vorbesc deschis despre ratările Americii în Afganistan şi despre pericolul pe care războiul de acolo îl prezintă restul lumii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare