joi, 20 august 2009

Cine mai poate spune azi care e diferenţa dintre război şi pace?

Întrebarea era formulată într-unul din episoadele serialului "West Wing", de către Preşedintele Comitetului Reunit al Şefilor de State Majore, în încercarea de a-l convinge pe cel mai înalt funcţionar al Casei Albe să accepte asasinarea unui demnitar străin care, în timpul liber, se îndeletnicea cu terorismul împotriva Statelor Unite. Autorul iniţiativei recunoştea că, el însuşi, în calitate de militar de carieră, nu mai putea face distincţia dintre starea de război şi starea de pace, dar că o asemenea dificultate nu trebuie să stea în calea opţiunii de a elimina fizic un inamic, atunci când se iveşte ocazia, chiar dacă totul nu se va petrece pe un câmp de luptă, unde există reguli şi unde adversarii se privesc în ochi. Cu atât mai mult cu cât nici inamicul nu înţelege să se comporte ca un soldat într-o bătălie dintr-un război clasic. Interlocutorul politician refuză ideea şi invocă dreptul internaţional. Ca ultim argument, militarul îi răspunde: "Pregnant women are delivering bombs! You're talking to me about international laws? The laws of nature don't even apply here!"

Tema centrală a episodului o reprezenta conflictul dintre lege şi necesitate, dintre norma căreia ar trebui să i se supună un stat civilizat şi interesul imediat al acestuia de a acţiona în scop de autoapărare, în faţa unui inamic ce se sustrage din start normei respective. Mai precis, contradicţia dintre "război" şi "asasinat".

Tema filmului are, bineînţeles, o reflectare în realitatea prezentului. Seymour Hersch (foto), reporterul de investigaţie care în anii '70 a făcut dezvăluiri privind programul de asasinate "Phoenix" din Vietnam, conceput şi executat de CIA, care, prin informaţiile publicate în 1973, a pus la pământ acţiunile sub acoperire ale CIA, iar în 2004 a relatat despre infernul de la Abu Ghraib, lucrează acum la o nouă carte. Cea mai recentă investigaţie a lui Hersch vizează programul secret de eliminare a unor persoane din ţări străine, aplicat, în timpul lui GW Bush, de către o unitate denumită Joint Special Operations Command (JSOC ), ce lucra în afara oricărei supravegheri a Congresului, fără nicio aprobare a Preşedintelui ("Presidential Finding"), fără conexiuni cu CIA şi Pentagon, şi care îi raporta direct lui...evident, Lord Vader de la Washington, Dick Cheney, Ladies and Gentlemen!!!

Dincolo de latura moralizator-legalistă a dezvăluirilor ce vor urma şi a oricăr dezbateri legate de contradicţia juridică şi morală de care aminteam mai sus, e foarte probabil să asistăm la o nouă (şi firească) acţiune de vendetă împotriva fostei administraţii republicane. Faptul că, astăzi, după atâtea necazuri făcute greilor puterii, Hersch e încă în viaţă, demonstrează că protecţia de care se bucură de peste trei decenii este una considerabilă, şi că are ce oferi în schimb.

Ce nu-mi place la americani e ipocrizia lor nelimitată. Bineînţeles că o Constituţie, o lege şi nişte proceduri trebuie respectate, deoarece, altminteri, comando-urile de asasini ce acţionează în interesul public american ar risca să fie transformate în echipe ce execută însărcinări private ale preşedintelui ori ale vreunui alt politician de vârf din Administraţie. Dar poate Obama să renunţe la JSOC? Va recunoaşte public că a existat şi există un "meniu" de asasinate, servit de lunetişti de elită? Ce-ar fi să ne închipuim că, în chiar aceste secunde, Obama îşi dă acordul (verbal, ca să nu lase urme) cu privire la eliminarea cuiva incomod şi/sau periculos de peste mări? Ar fi greu de acceptat ipoteza? Pentru că nici discursul de la Cairo, nici cel de acum câteva zile din faţa veteranilor şi nici "soft"- sau "smart-power"-ul de la Washington nu pot schimba realitatea potrivit căreia Statele Unite vor folosi, oricând şi oriunde, orice instrument de care dispune o superputere, pentru a-şi impune interesele. Iar a te apuca să citezi în faţa unor comisii ale Congresului pretinşi ofiţeri şi soldaţi asasini de la JSOC, care au acţionat la ordin şi nu de nebuni, înseamnă că, din acel moment, niciun militar nu va mai executa asemenea misiuni, fie şi dacă, la data primirii ordinului, va şti că este acoperit de lege. Încrederea acelui militar în lanţul de comandă şi, mai ales, în cuvântul Preşedintelui-persoană civilă va fi definitiv spulberată.

La fel ca şi în film, la nevoie, Obama va accepta că diferenţa război - pace şi luptă - asasinat nu mai poate fi făcută, iar dacă interesele superputerii în fruntea căreia se află o vor cere, am convingerea că va ordona (şi el, la fel ca predecesorii lui) ceea ce Seymour Hersch numeşte, aproape academic, "executive assassinations."

Noi ne putem îngădui luxul de a nu fi ipocriţi...


Detalii şi videoclip, la http://www.minnpost.com/ericblackblog/2009/03/31/7754/hersh_assassination_squad_allegations_resurface_on_cnn_with_cheney_aide_denials

Imaginea am preluat-o de la http://www.truthout.org/files/images/M1_031209J_story.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare