vineri, 28 august 2009

Hamid Karzai - un personaj shakespearian

Asta pare să rezulte din ştirea de pe BBC News, de ieri. În Afganistan au fost (re)alegeri, în care marioneta locală Hamid Karzai şi neamul lui şi-au pus mari speranţe într-un un nou mandat. A existat un contracandidat puternic - Abdullah Abdullah -, iar, la final, scorul pare să fi fost favorabil lui Karzai, deşi challanger-ul a afirmat că el ar fi câştigat alegerile.

Colonie americană în toată regula, Afganistanul e condus, în fapt, de un general american care se bate cu talibanii în acea parte uriaşă a ţării în care preşedintele n-are practic nicio autoritate, întrucât suveranitatea lui se opreşte la porţile capitalei Kabul, Karzai fiind, în realitate, un fel de primar.

Din ştirea de pe BBC News reiese că ambasadorul american itinerant Richard Holbrooke, nemulţumit de rezultatul alegerilor, ar fi dat cu pumnu-n masă, acuzându-l pe Karzai de fraudă electorală. "Primarul" Karzai, în loc să bage ochii în pământ, ar fi urlat la stăpânul lui, întâlnirea devenind "explozivă", atunci când Holbrooke ar fi cerut organizarea unei a doua runde de alegeri.

Că americanii vor continua pentru mult timp să fie stăpâni peste Afganistan, e clar. Însă nu ştiu dacă, brusc, i-a lovit respectul faţă de voinţa unui electorat vai de el, sau, pur şi simplu, vor pe altcineva în locul obraznicului pus tot de ei. Dincolo de asta, modul în care englezii au înţeles să redea faptele reflectă o realitate politică imperială a sec.21, în care, pe de o parte, unii îşi iau libertatea să decidă, cu tonul ridicat (dacă nu şi cu alte mijloace), cum trebuie desfăşurate nişte alegeri într-o ţără mică şi cine urmează să le câştige, iar, pe de altă parte, liderii locali apelează la gesturi împrumutate din Shakespeare, pentru a-şi apăra statutul personal mai mult sau mai puţin legitim, dar, în orice caz, extrem de fragil.

Sunt curios cum se vor petrece lucrurile în România, în noiembrie.


Date despre Abdullah Abdullah se găsesc la http://en.wikipedia.org/wiki/Abdullah_Abdullah_(politician)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare