joi, 6 august 2009

John Bolton, cretinul de serviciu al neoconservatorilor

Pentru că orice senator sau reprezentant din Congres al Republicanilor ar comite un suicid politic dacă s-ar apuca să critice misiunea de succes a lui Clinton în Coreea Nordică (să mai aşteptăm, totuşi, câteva zile, că nu se ştie), sarcina de a juca rolul cretinului ideologic de serviciu i-a revenit lui John Bolton, despre ale cărui declaraţii scelerate am mai scris, prilej cu care am şi redat un clip înfăţişându-l într-o ieşire nervoasă împotriva ONU, unde fusese instalat de George W. Bush ca amabasador al Americii.

Distins dobitoc politic şi apreciat diplomat ratat, Bolton nu mai are nimic de pierdut dacă se face de râs în public. De aceea, a declarat ritos că "Clinton trip is a significant propaganda victory for North Korea, whether or not he carried an official message from President Obama."

Realitatea e că Bolton poate fi înjurat masiv pentru idioţeniile pe care le produce, dar, din perspectivă neoconservatoare, are perfectă dreptate. Faptul că micuţul (de statură) nord-coreean Kim s-a tras în poză cu un lider mondial informal de talia lui Bill Clinton reprezintă o victorie politică atât în faţa propriilor supuşi (pe care-i poate călca liniştit în picioare, în continuare), dar şi în ochii lumii civilizate care, probabil, nu mai înţelege nimic din ceea ce spun şi, pe de altă parte, fac americanii.
Categoric, Clinton l-a legitimat pe Kim şi regimul de la Phenian. Comparativ cu succesul de PR vizibil realizat de Kim, Clinton a realizat (tot vizibil) o mică victorie, aducând acasă două ziariste americane capturate de nord-coreeni. Cât de "ziariste" erau în realitate, cum au reuşit să treacă pe şest şi cu ce misiune frontiera dintre cele două Corei, de la sud la nord, e o altă poveste. Femeile au ajuns acasă fericite, iar Kim şi regimul lui rămân la putere pe mai departe. Clinton nu s-a întâlnit şi cu vreun "reformator" la Phenian (nici nu cred că au aşa ceva pe inventar, acolo), iar despre târguri anti-nucleare secrete, evident, nu ştim nimic. S-ar putea ca, la ora asta, nici măcar Hillary şi Obama să nu ştie, pentru că toată acţiunea am impresia că îi depăşeşte.
Dar tot ce spune Bolton nu contează. Dincolo de ariile cântate de neoconi, este evident că America s-a întors la realismul lui Henry Kissinger. În august 1969, când Nixon şi Kissinger au venit într-o vizită triumfală la Bucureşti, i-a durut în cot că Ceauşescu era un dictator şi că deveneau agenţii lui de PR, legitimându-l în faţa propriului popor scos pe traseul coloanei oficiale. Americanii aveau atunci o problemă internaţională numită "Vietnam" şi umblau după soluţii, inclusiv cu ajutorul unui dictator comunist. Erau interesaţi de conexiunile politice ale lui Ceauşescu în lumea comunistă asiatică, şi nu de câţi deţinuţi politici erau în inchisorile din România.
Ca şi atunci, şi acum e posibil ca Obama, familia Clinton şi toţi ceilalţi să execute ceea ce li se spune de către un Kissinger bătrân, dar deloc senil, încadrat într-un centru solid de putere (n-avem decât să-l ştampilăm ca "ocult", că nu cred că-(i)l deranjează) preocupat nu de câştigurile propagandistice bifate de dicatorii nebuni ai prezentului, ci de rezolvarea problemelor reale ale Americii în lume.

Sunt convins că Bolton şi colegii lui ştiu şi înţeleg foarte exact ce se întâmplă, dar dacă tot nu mai sunt la putere, nu-i doare să vorbească prostii ori de câtre ori se iveşte ocazia. Însă neoconservatorii nu sunt doar neinteligenţi. Sunt şi laşi. Cât timp au fost la putere, au lovit, au bombardat, au invadat numai adversari slabi (un Afganistan aflat încă în neolitic din punct de vedere militar şi un Irak despre care ştiau prea bine că nu dispune de arme de distrugere în masă). De Iran, Siria şi Coreea de Nord nu s-au atins. Fiindcă erau conştienţi de potenţialul militar superior al acestor state în raport cu arcurile şi săgeţile din arsenalul talibanilor şi cel al armatei irakiene. Ştiau ce le putea exploda în faţă dinspre Teheran, Damasc sau Phenian. În consecinţă, le mai rămânea doar opţiunea de a fi buni de gură. Şi atât. Mai mult nu pot.

Ştirea despre John Bolton e la http://www.huffingtonpost.com/2009/08/05/bolton-decries-release-of_n_251697.html Spumoase şi destul de corect sunt şi comentariile din josul ştirii de pe HuffPost.

Poza, aşa infectă cum e, am preluat-o de la http://pictopia.com/perl/get_image?provider_id=38&size=550x550_mb&ptp_photo_id=480062

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare