joi, 27 august 2009

NATO + Organizaţia de Cooperare de la Şanghai

O nouă structură geopolitică desenată abil de Zbigniew Brzezinski.

Într-un eseu ce urmează să apară în următorul număr al revistei Foreign Affairs, Brzezinski analizează rolul NATO în sistemul actual al securităţii globale.

Una din ideile pe care le promovează este aceea a formării unui parteneriat între NATO şi Organizaţia de Cooperare de la Şanghai, ca o modalitate de ancorare a puterilor asiatice emergente în eforturile şi mecanismele de securitate la scară globală. În viziunea lui Brzezinski, China ar putea fi astfel indirect conectată la NATO.
Ceea ce geopoliticianul polono-american nu spune este că formula de cooperare pe care o are în vedere va avea darul să asigure o conexiune şi cu Iranul care, actualmente, deţine statutul de observator în cadrul organizaţiei, dar care, între timp, a emis cererea formală de a deveni membru cu drepturi depline.

O introducere la eseul lui Zbigniew Brzezinski a fost publicată în New York Times, la http://www.nytimes.com/2009/08/20/opinion/20iht-edbrzezinski.html

O informare consistentă asupra Organizaţiei de Cooperare de la Şanghai poate fi găsită la http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare