sâmbătă, 8 august 2009

O ameninţare mai rece decât o comparaţie


Îl cheamă Rush Limbaugh (se pronunţă /ˈlɪmbɔː/), are peste 100 de kg (nu se ştie precis câte % din această suprapondere o reprezintă greutatea creierului) şi un microfon de radio cu bătaie naţională. Emisiunea lui radiodifuzată are, practic, cea mai mare audienţă şi influenţă politică din America. Prin comparaţie, dar păstrând proporţiile, trebuie să vă imaginaţi un Ion Cristoiu din anii '90, pe când lansa "Evenimentul Zilei."

Rush Limbaugh e conservator şi trompeta cea mai zgomotoasă a Partidului Republican. Imediat după eşecul electoral absolut din 2008, când Republicanii abia se mai ţineau pe picioare şi se gândeau să se apuce de grădinărit, Limbaugh şi-a amplificat prezenţa publică, ajungând şeful informal al partidului. Dacă vreunul dintre liderii republicani mai moderaţi avea proasta inspiraţie să-l critice pe Limbaugh pentru derapajele verbale anti-Obama, publicul minoritar talibano-republican îl presa să-i ceară scuze public Marelui Preot al Agitprop-ului Dreptei.

Pe scurt, Limbaugh varsă ură, venin şi smoală împotriva a tot ce înseamnă Obama, Administraţia acestuia, Partidul Democrat şi valorile care nu sunt de Dreapta. Pe asemenea coordonate, propaganda lui Limbaugh e idioată, facilă (n-am zis "fascistă") şi adresată unui public influenţabil şi cultural înapoiat, situat exact la acest nivel şi niciun milimetru mai sus. Prin ceea ce afirmă şi înjură, Limbaugh e protejat 100% de Primul Amendament la Constituţie - libertatea de exprimare. În urmă cu două zile, la adăpostul acestei libertăţi şi de la microfonul emisiunii sale, Limbaugh a făcut comparaţii între Obama şi Hitler. Textele au fost următoarele:

1. "Adolf Hitler, like Barack Obama, ruled by dictate."

2. "Obama health care logo is damn close to a Nazi swastika logo."

Dezorientarea şi disperarea acestor băieţi din Dreapta americană e atât de mare, încât tot nu se pot decide dacă Obama e socialist, comunist, daltonist sau fascist.

În fine, emisiunea lui Limbaugh a trecut, lumea şi-a văzut de treabă, iar Primul Amendament e, în continuare, în vigoare. Deocamdată.
24 de ore mai târziu, Robert Gibbs, secretarul de presă al Casei Albe (pe care îl vedeţi adesea în Gadget-ul din vârful blogului), jucând teatrul obişnuit, de purtător de cuvânt care nu vrea să zică ce-o să zică, dar zice pentru că îl presează ziariştii din sală, a spus următoarele:
"I think anytime you make references to what happened in Germany in the 30's and 40's, I think you are talking about an event that has no equivalent. And I think anytime anyone ventures to compare anything to that, they are on thin ice..."
Omul Casei Albe nu poate înjura şi nici ameninţa cu represalii pe cineva care nu e de acord cu politica Preşedintelui. Clar. Dar nimic nu-l împiedică să fie subtil şi insidios. Să-i transmiţi lui Limbaugh, de la pupitrul purtătorului de cuvânt al Preşedintelui, mesajul cifrat "vezi că tocmai ai ajuns să stai pe o pojghiţă de gheaţă!" echivalează cu o declaraţie de război ce va avea urmări. Foarte diverse. Poate şi foarte tari. Cu Primul Amendament cu tot. Şi am senzaţia că a fost un gest fără precedent în istoria Casei Albe.
Iar urmările încep să apară. Pe excelentul blog al lui Glenn Greenwald http://www.salon.com/opinion/greenwald/?source=rss&aim=/opinion/greenwald/ se află deja o colecţie de declaraţii ale unor organizaţii americane evreieşti, de natură, pentru început, a-l determina pe Limbaugh să stea o perioadă prin casă, unde e mai sănătos.
Casa Albă n-a zis că face plângere penală, n-a afirmat că se gândeşte la o acţiune în justiţie. A spus doar: "Atenţie! Dai în mine, dai în prietenii mei al căror auz e foarte sensibil când vine vorba despre Hitler şi svastici!" Şi, poate, în spatele aluziei la "gheaţa subţire" pe care a ajuns Limbaugh, se mai găsesc şi alte semnificaţii...
Nu vreau să fac alte comentarii în afară de faptul că ameninţarea lui Obama, rostită de Gibbs, aşa cifrată cum e, surclasează în materie de fiori reci paralela tâmpită, de copil obraznic, făcută de Limbaugh, în numele libertăţii de exprimare. S-ar putea, în curând, să vedem cum cei ce depăşesc anumite limite vor ajunge să simtă mânia semi-zeului din Biroul Oval, în pofida Primului Amendament...

Ştirile despre Gibbs şi Limbaugh sunt la http://www.huffingtonpost.com/2009/08/07/white-house-warns-rush-na_n_254147.html şi http://www.huffingtonpost.com/2009/08/06/limbaugh-adolf-hitler-lik_n_253412.html

Despre Limbaugh, se găsesc informaţii la http://en.wikipedia.org/wiki/Rush_Limbaugh


Poza a fost preluată de la http://thebsreport.files.wordpress.com/2009/05/limbaughrush_w.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare