miercuri, 30 septembrie 2009

China

Care e cel mai stresat lider politic de pe planetă? Nu spuneţi Obama, chiar dacă pretinde că trebuie să jongleze cu probleme de pe 3-4 continente simultan.
Cel mai stresat, îngrijorat şi preocupat lider e preşedintele Chinei, care, în fiecare noapte, înainte să se culce, se întreabă: "Ce dracului dau mâine de mâncare la 1,345,751,000 de oameni?"

Aşa că să nu-i mai aud pe unii că se dau "responsabili" şi vorbesc despre "FMI", "violenţa stradală", "creştere economică", "sistemul sanitar", "învăţământul", "mogulii" etc. În condiţiile în care, în China, se mai serveşte încă pedeapsa cu moartea, cu siguranţă că nişte chinezi care ar fi "performat" în stilul "clasei politice" din România, ar fi stat la coadă ca să se aşeze în faţa plutoanelor de execuţie.

Pe actualul supra-preocupat al planetei îl cheamă Hu Jintao. Wikipedia chiar nu face economie de formule, numindu-l "the Paramount Leader of the People's Republic of China, holding the titles of General Secretary of the Communist Party of China since 2002, President of the People's Republic of China since 2003, and Chairman of the Central Military Commission since 2004, succeeding Jiang Zemin in the fourth generation leadership of the People's Republic of China."

Hu Jintao finanţează 1/4 din bugetul lui Obama, e membru în G20, BRIC şi Organizaţia de Cooperare de la Şanghai. Ultimele două cluburi l-au pus alături de Medvedev şi Putin, şi au facilitat armatei chineze exerciţii comune cu unităţi ruseşti, fiind prima dată de la invaziile mongole când soldaţii cu ochii oblici ies peste graniţa de vest...

Dacă mâine, undeva în Europa, aterizează o navă extraterestră, iar omuleţii verzi dau peste un grup de pietoni mai educaţi şi îi întreabă: "Care este şi unde îl găsim pe liderul vostru?", pământenii s-ar putea să uite pentru o clipă de Obama (care n-are în plus decât avantajul supra-mediatizării) şi să le zică: "E unu' în China, o ţară pe care e imposibil să n-o vedeţi din Cosmos, că are şi un Zid...dar am uitat cum îl cheamă..."

Biografia lui Hu Jintao este rezumată la http://en.wikipedia.org/wiki/Hu_Jintao
Amănunte despre cele două cluburi selecte sus-menţionate se găsesc la http://en.wikipedia.org/wiki/BRIC şi http://en.wikipedia.org/wiki/Shanghai_Cooperation_Organisation

Steagul roşu cu stele aurii e preluat de la http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_the_People%27s_Republic_of_China.svg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare