marți, 20 octombrie 2009

Ce s-a schimbat din 1867 şi până în prezent?

În 1867, editura unui tip pe nume Otto Meissner, din Hamburg, publica primul volum din lucrarea lui Karl Marx, Das Kapital, subintitulată "Critica economiei politice."

Ce s-a schimbat între timp?

Peste numai 50 de ani, Lenin, împreună o gaşcă de vreo 10-20 de briganzi multinaţionali (autointitulaţi "revoluţionari") cu şapcă, cioc şi revolvere la centură, punea mână pe a şasea parte a lumii. Neavând o reţetă moştenită de la Marx (deoarece, contrar credinţei împărtăşite de mulţi analfabeţi politici, Capitalul nu tratează socialismul şi comunisul, ci exclusiv ceea ce scrie pe coperta lucrării), Lenin s-a gândit să patenteze noi modalităţi de exterminare în masă a celor care nu gândeau ca el.

În America, în 1934, la scurt timp după ce a devenit Preşedinte, Franklin Delano Roosevelt a înfiinţat cel de-al doilea Comitet de Stat al Planificării de pe planetă (după cel de la Moscova), sub denumirea de National Recovery Administration.

Prin Europa Occidentală, după al doilea război mondial, Suedia (dar numai ea) s-a apropiat în cel mai mare grad de ceea se cheamă socialism, în sensul foarte propriu al cuvântului.

În 2008, pe fondul "capitalismului de cazinou", începe ceea ce ştim deja, adică un fenomen denumit foarte sexy "global economic downturn." În SUA, în disperare de cauză, americanii aleg Preşedinte un "comunist" despre care încă nu se ştie precis dacă s-a născut în Kenya sau e încarnarea Antichristului. Mă rog, fitze de Hollywood, nimic altceva.

În octombrie 2009, Goldman Sachs, cel mai mare "crupier" al ruletei capitaliste americane, anunţă profituri şi bonusuri de miliarde USD, în vreme ce americanii din clasa de mijloc sunt aruncaţi pe stradă din casele lor ipotecate.

Astăzi, 19 octombrie 2009, distinsa profesoară de dreptul falimentului, de la Harvard, Elizabeth Warren, însărcinată de Congresul SUA cu verificarea modului în care sunt folosiţi banii publici injectaţi în sectorul financiar-bancar, se întreba naiv: "how it is that financial institutions could think that they could take taxpayer money and then turn around and act like it's business as usual. I don't understand how they can't see that the world has changed in a fundamental way, that it is not business as usual when you take taxpayer dollars." Eh, uite, de-aia!

Mai sunt şi alte întrebări?

Un reportaj despre naivitatea lui Elizabeth Warren, la http://www.huffingtonpost.com/2009/10/19/elizabeth-warren-bank-bon_n_324293.html

Cine n-are ce face în weekend-uri şi vrea să citească un mega-rezumat al Capitalului lui Marx, se poate duce la http://en.wikipedia.org/wiki/Das_Kapital

Imaginile sunt de la http://celestialkitsune.files.wordpress.com/2008/11/karl-marx-fish.jpg şi http://img.timeinc.net/time/2009/time_100_walkup/elizabeth_warren.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare