miercuri, 28 octombrie 2009

De ce dă New York Times în gât un preţios agent CIA?

"Brother of Afghan Leader Is Said to Be on C.I.A. Payroll" scrie în ediţia electronică de ieri a lui New York Times. E vorba de domnul cu figura profund intelectuală din fotografie, cel fără turban.

Fratele lui Hamid Karzai, Wali Karzai, nu e doar un conştiincios om al muncii pe plantaţia CIA, dar şi un talentat practicant al sportului naţional afgan: producţie şi distribuţie de droguri.

De ce simte "crucişătorul" presei americane nevoia să demaşte un agent util al CIA-ul? Iar asta tocmai acum, când Obama se pregăteşte să adopte o decizie privind reorientarea strategiei în Afganistan, şi când Hamid Karzai are în faţă turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Apropo, Hamid Karzai o fi şi el pe ştatul de plată al organizaţiei răspânditoare de democraţie în lume? Sau e mai fraier decât fratele? Vor americanii să dea un semnal ca s-au săturat de ăştia doi şi că vin la rând, în locul lor, alţi afgani de pe lista scurtă a CIA-ului?

Realitatea e că, peste tot în lume pe unde îşi extind sferele de influenţă, americanii nu pot pune în funcţii înalte decât lideri nu doar legaţi contractual de CIA, dar şi înzestraţi cu uşoare talente de bandiţi. În definitiv, oamenii ăştia nu pot trăi doar din salariul bugetar de mizerie al Agenţiei, ci trebuie încurajaţi să desfăşoare afaceri rentabile chiar şi dincolo de limita legalităţii. În felul acesta, câştigă un ban greu, transferă, probabil, o cotă importantă şi protectorilor lor, iar, în plus, devin şi mai şantajabili. Ce poate fi mai frumos şi mai practic?
Istoria post-1947 e plină de exemple: Anastasio Somoza în Nicaragua, Şahul Iranului, Pinochet în Chile, şi ne oprim aici. Iar atunci când e depăşită o anumită limită, se încălzesc alţii de pe banca de rezerve...; nu mai e nevoie să dăm referinţe istorice...
Excelentă este, în sensul celor de mai sus, afirmaţia unui fost lucrător CIA citat de NY Times: “If you are looking for Mother Teresa, she doesn’t live in Afghanistan.”

Sunt curios dacă lucrurile stau la fel prin, să zicem, Polonia, Ucraina sau Georgia...

Articolul se găseşte la http://www.nytimes.com/2009/10/28/world/asia/28intel.html?pagewanted=1&_r=1

Poza am împrumutat-o de la http://gdb.rferl.org/EEA6DA36-5781-4172-BB64-AFA7BAC73095_mw800_mh600.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare