vineri, 16 octombrie 2009

Femeia inteligentă de la CIA

Cei care mai trec pe aici au observat, probabil, ambivalenţa comentariilor mele la adresa CIA. Uneori (de cele mai multe ori) o înjur, alteori îi subliniez nişte merite greu de contestat. Nu sunt deloc un ideolog în privinţa serviciilor de informaţii. Dacă CIA şi KGB n-ar fi existat, ar fi trebuit, cu siguranţă, inventate. Ceea ce s-a şi întâmplat. În caz contrar, al treilea război mondial ar fi fost unul nuclear şi n-am mai fi avut ocazia unei continuări a numerotării (ferească însă Dumnezeu!).

Cu cele două agenţii în funcţiune însă, americanii şi sovieticii şi-au tras şuturi pe sub mese, împărţindu-şi sferele de influenţă cel mult prin recursul la conflicte militare regionale, lovituri de stat mai bine sau mai prost orchestrate, şi acţiuni propagandistice în pas cu moda. Nu cred în servicii secrete "democratice" (cum le numesc diverşi idioţi incapabili să constate contradicţia în termeni), controlate de "societatea civilă" (mai degrabă, invers), şi consider că ele nu pot fi "bune" sau "rele" decât prin aplicarea propriilor lor table de valori. Nu ale noastre.

În organigrama CIA există aşa-numitul Directorate of Intelligence, braţul analitic al agenţiei, locul în care informaţiile obţinute de pe teren sunt evaluate şi convertite în analize, informări, estimări şi alte produse specifice, pe baza cărora Biroul Oval adoptă apoi decizii de politică externă.

Directoratul e condus de un director-adjunct care nu se confundă cu titularul funcţiei de "locţiitor al directorului CIA", adică omul nr.2 din agenţie. Tot director-adjuncţi sunt şefii celorlalte trei directorate - Operaţiuni, Ştiinţă şi Tehnologie, Sprijin Logistic.

Între 2002-2005, Directoratul de Informaţii al CIA a fost condus de doamna din fotografie, pe numele ei Jami Miscik. După venirea lui Porter Goss (activistul de partid al lui Bush) la conducerea agenţiei, directoarea-adjunctă a avut de ales între a-i vărsa cafeaua pe cămaşă sau a demisiona. Şi-a luat lumea în cap şi s-a dus spre sectorul privat. Asta, mai ales după ce, în cei trei ani, suportase şi făcuse relativ bine faţă uriaşelor presiuni venite dinspre killerii politici ai Casei Albe, care încercau s-o determine să vină cu "veşti bune". Adică să trădeze imperativul formulat de Eisenhower, la vremea lui, pentru agenţie: "To Speak Truth To Power!"

Prin natura funcţiei pe care a avut-o în CIA, Jami Miscik e, cu certitudine, una din cele mai bine informate 10 persoane de pe planetă. Bush, Condoleeza Rice şi alţi beneficiari ai muncii ei pot fi situaţi pe locuri mult mai joase, cât timp depindeau exclusiv de ceea ce ştia şi le dezvăluia analista-şefă de la CIA. De la detalii frivole (ce culoare de boxeri preferă Putin), până la informaţii aparent anodine (ce debit are reţeaua hidrografică din Bangladesh, ţară unde inundaţiile sunt un blestem naţional), Jami Miscik e depozitara unui arsenal de date cu care poţi face praf state ce-ţi sunt antipatice. Depinde cine o angajează. În prezent, lucrează la Kissinger Associates.
Mai jos e un clip dintr-o dezbatere la care a participat femeia inteligentă de la CIA.
O scurtă incursiune în biografia ei se găseşte la http://en.wikipedia.org/wiki/Jami_Miscik

În legătură cu CIA, a se vedea tona de informaţii de la http://en.wikipedia.org/wiki/Central_Intelligence_Agency

Poza e de la http://1.bp.blogspot.com/_59-4lYwoho0/Rv_eW6qYBKI/AAAAAAAAAc0/PKeQ0UwZTP4/s320/miscik.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare