marți, 27 octombrie 2009

Tatăl şi fiul

Ron Reagan jr. e fiul fostului Preşedinte american, Ronald Reagan. Acesta din urmă era un fost liberal dezamăgit de Partidul Democrat, ceea ce l-a făcut să treacă, treptat, spre Dreapta conservatoare. Fiul e liberal cu acte în regulă, şi nu dă deloc semne să-şi modifice orientarea. E chiar anti-republican şi anti-neoconservator convins.

Recent, a fost prezent în emisiunea Hardball moderată de liberalul deloc ascuns Chris Matthews. Oponentul lui Reagan-fiul a fost un neoconservator cam sonat, Frank Gaffney. Discutând tema "Cine e mai al dracu' în Afganistan? Obama sau Dick Cheney?", argumentele civilizate au fost date la o parte, în schimbul abordării "ba pe-a mă-tii!" În focul dezbaterii, Gaffney n-a avut de lucru şi s-a legat de părinţi, cam în stilul "Băi, Petre Roman, taică-tău a venit călare pe tancurile sovietice!" Numai că aici, tatăl era personajul pozitiv, un conservator de bine, în vreme ce fiul a ajuns un comunist de-al lui Obama. Aşa încât Gaffney i-a spus juniorului: "Your father would be ashamed of you!"

La care juniorul a replicat furios, gata să-l strângă pe Gaffney de gât cu lavaliera de la microfon, "Oh, Frank, you better watch your mouth about that, Frank."
Ştirea e la http://www.huffingtonpost.com/2009/10/23/gaffney-tells-reagan-your_n_331463.html

În definitiv, Gaffney are dreptate. În calitate de candidat la funcţia supremă în stat, Ronald Reagan a fost şlefuit politic de neoconservatori, le-a preluat modelul de gândire şi retorica belicoasă, şi a fost primul care a împărţit lumea de la începutul anilor '80 în "Imperiul Răului" (cel sovietic) şi Imperiul lui Rambo (cel american). Precursorul "Axei Răului". După ce a ajuns Preşedinte, lucrurile s-au mai schimbat. Discursul politic a rămas tot unul din topor, dar neoconservatorii s-au văzut trădaţi de anticomunistul guraliv, dispus doar să submineze guvernul socialist din Nicaragua, să bombardeze o dată Libia, într-un raid nocturn bezmetic, şi să atace mica insulă Grenada, aflată în pericol să cadă pradă comunismului. A mai finanţat, cu destulă discreţie la început, luptătorii mujahedini din Afganistan împotriva Armatei Roşii. În rest, muşchi pentru o confruntare directă cu Moscova, Reagan n-a avut. Nici nu era nebun s-o facă. Dimpotrivă, a iniţiat deschiderea faţă de URSS şi i-a făcut loc lui Gorbaciov pe scena mondială. Finalul de an 1989 i se datorează şi lui Ronald Reagan.

Prezenţa redusă a neoconilor în funcţiile grele ale Administraţiei Reagan a evitat inutile inflamări politice regionale, în zonele de contact cu interesele sovietice. Cu o falangă neoconservatoare de amploarea şi forţa celei din perioada 2001-2008, Reagan - lipsit de personalitate şi cultură politică, şi capabil să delege, cu încălcarea Constituţiei, atribute executive unor cowboy nepricepuţi de la Casa Albă, de pe care şi-a luat apoi mâna într-un mod destul de laş - s-ar fi trezit angajat într-un conflict militar major cu Rusia, la o treaptă distanţă de alerta nucleară maximă.

Scena ciocnirii Gaffney - Ron Reagan jr. e în clipul de mai jos.

Detalii despre cei doi certăreţi, la http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Reagan şi http://en.wikipedia.org/wiki/Frank_Gaffney

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare