luni, 30 noiembrie 2009

Să ne distrăm cu Ronald Reagan

Grenada e un stat membru al Commonwealth-ului britanic, iar şeful statului este Regina Elisabeta a II-a, reprezentată de un guvernator general. Insula situată în Caraibe are o suprafaţă de 344 kmp şi o populaţie de 110.000 locuitori.

Suntem în octombrie 1983. America trăieşte apogeul fanfaronadei anti-comuniste reaganiene, în care bătrânul actor - fost lider sindical la Hollywood şi turnător de colegi actori damblagii, care se rătăciseră de 2-3 ori pe la şedinţele comuniştilor americani - a jucat rolul unui penibil Rambo politic, calitate în care, după ce i-a ameninţat pe sovietici cu iarna nucleară până nu l-au mai crezut nici măcar neoconservatorii, a ajuns să stea cuminte la masa de negocieri cu Gorbaciov. Numai gura era de bietul Ronald Reagan...

Totuşi, pentru a nu ajunge cu muşchii militari fleşcăiţi, Reagan a ordonat ceea ce ştie cel mai bine un Preşedinte american: invadarea unei ţări mici care nu se poate apăra. Întrucât în Grenada nişte pseudo-comunişti de doi lei ajunseseră la putere, ameninţând întreaga emisferă vestică, din Alaska până în Ţara de Foc, 10.000 de soldăţei americani au debarcat pe insulă şi au rezolvat problema.

Reagan - care, la acea dată, încă nu era atins de boală, având raţiunea nealterată - a tras o cuvântare lipsită de orice autocontrol şi bun-simţ, din care au rămas celebre cuvintele apocaliptice redate în clipul de mai jos:
Istoria invaziei din Grenada, la http://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_of_Grenada

Fotografia turnătorului de simpatizanţi comunişti s-a preluat de la http://www.vivapets.com/upload/Image/Pics%20oct-dec%2008/ronald_reagan.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare