joi, 17 decembrie 2009

A fost Obama vreodată de Stânga?


În tradiţia americană, "liberalii" sunt plasaţi în Stânga peisajului politic, în interiorul Partidului Democrat (şi, cu infime excepţii, ca specie pe cale de dispariţie, la Republicani), fiind consideraţi social-democraţii Statelor Unite. Liberali, în sensul clasic al vocabularului politic european, sunt ceea ce, în America, se cheamă "conservatorii", şi îi întâlnim, din abundenţă, în Partidul Republican (dar, cu nişte excepţii totuşi notabile, şi la Democraţi, în varianta aşa-numiţilor "Blue Dogs" care votează alături de Republicani, mai ales, în domeniul politicilor fiscale).

Încă înainte de lansarea campaniei pentru alegerile primare din cadrul Partidului Democrat, Barack Obama a fost descris de media ca fiind un liberal aproape radical, iar întreaga falangă a Stângii americane (de la cea "soft", până spre zone cam extreme) a simţit că se regăseşte în discursul lui politic. Confruntarea directă cu John McCain de anul trecut a avut darul să-i întărească această imagine, iar primele 2-3 luni de după instalarea la Casa Albă au confirmat, în destul de mare măsură, poziţia lui ideologică. În plus, Dreapta, prin canalele ei mediatice deloc de neglijat, n-a încetat până azi să-i lipească pe spate eticheta de "comunist".

După care au urmat devierile. Înţelese, la început, ca fiind expresia tendinţelor fireşti ale oricărui nou Preşedinte american de a fi - în special, în debutul mandatului - relativ aproape de centrul spectrului politic, alunecările lui Obama par tot mai mult orientate direct spre Dreapta.

Pe Huffington Post, John R. MacArthur, un comentator cu o profundă înţelegere a noţiunii de "liberal", a postat un articol în care se întreabă dacă actualul om din Biroul Oval a fost vreodată de Stânga, pornind, cel puţin, de la începutul carierei sale politice din Senatul american.

"Following President Obama's war speeches at West Point and Oslo -- two breathtaking exercises in political cynicism that killed any hope of authentic liberal reform -- I've got only one question: Have the liberals who worshipped at the altar of "change you can believe in" had enough?" scrie MacArthur, venind apoi cu o listă de gesturi şi afirmaţii politice ale lui Obama care îl califică mai degrabă ca fiind un conservator. Fie că este vorba despre Guantanamo şi aruncarea uitării peste torţionarii de acolo, despre lipsa de convingere şi forţă politică în promovarea reformei asigurărilor de sănătate, despre salvarea prioritară a Wall Street-ului şi detaşarea de clasa de mijloc, sau despre Afganistan şi apetitul imperial american, Obama nu e Preşedintele care îşi decepţionează treptat suporterii liberal-radical, ci conservatorul aproape înnăscut care a încercat să păcălească electoratul în 2008.

Mai mult decât atât, încercând o comparaţie cam forţată cu Nixon, comentatorul de pe HuffPost îşi pune întrebarea dacă Obama are cumva conştiinţă atunci când le vorbeşte cadeţilor de la Academia Militară West Point despre război şi sacrificile pe care le aşteaptă de la ei: "While Obama was speaking to the unfortunate cadets, I couldn't help thinking of Richard Nixon and his "secret plan" to end the Vietnam War, a plan that entailed a long and pointless continuation of the fighting. Most liberals would agree that Nixon was a terrible president. Yet, for all his vicious mendacity, I think the sage of San Clemente had a bad conscience about the harm he did, about all he caused to die and be crippled. Instead of shoring up Obama's image of goodness, liberals really should be asking, "Does the president have a conscience?" Because if he does, he's really no better than Nixon."


2 comentarii:

  1. Iată şi nişte clarificari extrem de utile. Multi analistilor se raporteaza la sensul clasic al ideologiilor si nu la cum se relationeaza si sunt percepute in realitatea imediata in Europa versus America.

    RăspundețiȘtergere
  2. Exact. Exista multe particularitati de felul acesta la americani. Din categoria tot mai rara a republicanilor-liberali merita evocat Arlen Specter, cu 5 mandate de senator la activ, care incepand cu 2009 s-a inscris in Partidul Democrat, rupand-o definitiv cu republicanii. Detalii despre cariera lui politica la http://en.wikipedia.org/wiki/Arlen_Specter

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare