joi, 28 ianuarie 2010

Elizabeth Warren

Rezerva de cadre a Democraţilor americani are sertare ascunse, ce conţin fişele unor posibili candidaţi la funcţii înalte, în viitorul mai apropiat sau mai îndepărtat. Pentru aripa liberal-radicală a Partidului Democrat, persoanele fişate, numele şi background-ul acestora contează doar cât timp sunt apte să motiveze alegătorii în campaniile electorale, după care să-i mobilizeze pentru acceptul, sprijinul şi concretizarea agendei progresiste.

Obama e doar un nume printre multe altele la care acum nici nu ne gândim. John Cusack, actorul, ar putea fi altul. Sau Alec Baldwin, tot actor. Posesorii unei relative notorietăţi ce poate fi lesne amplificată mediatic undeva către stratosfera politici americane.

Sau o femeie. Nu Hillary, fiindcă, în 2008, a arătat destul de clar că e, de fapt, un "bărbat politic", mult mai tare decât Edwards, Obama sau McCain. S-ar putea însă ca vremea unei personalităţi politice absolut noi, cu o marcă autentic feminină, să vină în 2012.

De aproximativ un an, în America e mediatizată suspect de mult Elizabeth Warren, profesoara de "comercial, contracte şi insolvenţă" de la Harvard, extrem de ataşată - profesional, social şi afectiv - de o clasă de mijloc ce include cetăţeni albi, de culoare, femei, bărbaţi, gays, latinos, Republicani, Democraţi, independenţi, bigoţi, atei - o adevărată Asociaţie informală a victimelor Recesiunii care a lovit fără preferinţe pentru culoarea politică sau religioasă a cuiva.

Elizabeth Warren nu vine din politică. A fost pusă să prezideze o structură a Legislativului denumită "Congressional Oversight Panel created to oversee the implementation of the Emergency Economic Stabilization Act." N-are puteri de intervenţie şi sancţiune (care ar fi periculoase politic), ci doar atribuţii de supraveghere şi raportare către Congres. Nu manevrează genul de vocabular politic care-l face antipatic pe aproape orice Democrat. Vorbeşte despre şi lucrează cu o temă publică la care trage cu urechea orice american, nu doar cel localizabil în clasa de mijloc. Accentele anti-bancare şi pro-reglementatoare din discursul ei nu au stridenţele textelor rostite de Obama, fiindcă vin, în primul rând, din partea unui profesionist (pentru cine ştie ce înseamnă "insolvenţă, comercial şi contracte"). E mediatizată frecvent, dar în doze mici, cu prudenţă şi fineţe. Transmite mesaje pe care realitatea, cel puţin pentru moment, nu le infirmă.

Întrucât renominalizarea lui Obama în 2012 ar putea ajunge sub semnul întrebării, ar fi greu să nu îmi imaginez posibilitatea de a o vedea pe Elizabeth Warren acceptând nominalizarea Democraţilor pentru Preşedinţie.

Până atunci, un clip autobiografic de la "Conversations with History".

UPDATE:
Ideea de a o plasa pe Elizabeth Warren undeva sus pe lista unor funcţii oficiale e rodată şi de alţii. Boston Globe vede în ea o posibilă candidată la un scaun senatorial şi afirmă că: "The wisdom of a Warren candidacy is about more than just one race or one candidate. As Scott Brown demonstrated - and, yes, as Barack Obama demonstrated only last year - we’re living in an age that rewards candidates who can generate real enthusiasm on the Internet; who can credibly distance themselves from the party apparatus; and who offer populist but “post-ideological’’ politics. Warren meets all three criteria."
Iar pe Newshoggers, un blog din lista mea de preferinţe, John Ballard scrie: "Keep an eye on this woman. She is cut from the right fabric and if she were drafted, she would be hell on wheels to beat." http://www.newshoggers.com/blog/2010/01/elizabeth-warren-for-public-office.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Newshog+%28NewsHog%29

2 comentarii:

 1. această stimabilă doamnă mă duce cu gândul la confratele Piperea http://www.piperea.ro/despre_gheorghe_piperea/
  diferenta este ca lui gheorghe piperea ii lipseste intelepciunea unuia cu cv-ul ca al lui...vrea sa ajunga mare imparat mai devreme de termen, nu are rabdare si da dovada de inteligenta romaneasca.
  îmi aduc aminte de basarabenii fricoși și antisociabili ce o ardeau pe holurile facultății de drept anul trecut în goana de semnături pentru susținerea profului lor "preferat" la președinția României.
  Horațiu, tu realizezi că într-o ipoteză științifico-fantastică, dacă Piperea ieșea președinte, ar fi deschis procedura de insolvență pentru România?!
  dar poate că asta este ceea ce îi trebuie acestei țări...o renaștere din propria cenușă.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu ce intentii ar fi avut Piperea in ipoteza ta. Dar explica-mi de ce erau basarabenii antisociabili.

  RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare