duminică, 14 februarie 2010

De la Bush, la Obama, şi înapoi

1. "Waterboarding-ul e tortură!" (la audierile din Comisia juridică a Senatului, pentru confirmarea în funcţia de ministru al justiţiei)

2. "Reprezentanţii Administraţiei Bush trebuie anchetaţi în legătură cu torturile şi celelalte abuzuri ordonate şi comise în combaterea terorismului."

3. "Juriştii Casei Albe şi ai Ministerului Justiţiei care au avizat legalitatea torturilor vor fi anchetaţi."

4. "Vom judeca un terorist implicat în atentatele din 11 septembrie, nu pe sistemul abuziv al fostei Administraţii, în faţa unei comisii militare, ci prin aplicarea procedurii penale ordinare, în sfera de competenţă teritorială a organelor penale federale din New York."

5. "Juriştii Casei Albe şi ai Ministerului Justiţiei care au avizat legalitatea torturilor au comis doar mici abateri şi vor primi o mustrare disciplinară."

6. "Vom judeca teroristul implicat în atentatele din 11 septembrie, cu aplicarea procedurii penale ordinare, dar în alt oraş decât New York, având în vedere raţiuni de securitate."

7. "At the end of the day, wherever this case [al teroristului de la pct.4 şi 6] is tried, in whatever forum [procesual penal sau militar], what we have to ensure is that it's done as transparently as possible and with adherence to all the rules," [Eric] Holder [ministrul justiţiei de la Washington] told The Washington Post. "If we do that, I'm not sure the location or even the forum is as important as what the world sees in that proceeding."

Punctele 1 - 7 de mai sus reflectă scăderea graduală a proteinelor politice, observabilă la nivelul muşchilor politici cu care au fost înzestraţi de natură Obama şi ministrul său de justiţie, Eric Holder. Ceva care a plecat de la "Vom face praf politica lui Bush!" şi a ajuns la "Bush n-a fost chiar atât de idiot..."

Atunci, de ce dracu' v-a mai ales şi v-a mesianizat lumea pe voi?

Nu ştiu ce reprezintă tot mai frecventele cedări politice acceptate de Obama: 1) compromisuri calculate pentru obiective conjuncturale mai importante, 2) faptul că nu el conduce Casa Albă, ci altcineva, al cărui nume nu s-a aflat pe buletinul de vot în 2008, 3) e, pur şi simplu, prostănac...

Indiferent de motive, cea mai bună concluzie îi aparţine unui comentator de pe Huffington Post, pe care o reproduc aici:

"If America isn't up to it, maybe we should outsource our justice system."

Ştirea din care am extras declaraţia lui Eric Holder se găseşte la http://www.huffingtonpost.com/2010/02/13/ksm-trial-white-house-inc_n_461650.html, şi poartă inspiratul titlu KSM Trial: White House 'Increasingly Unsure' How To Proceed

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare