vineri, 26 februarie 2010

A rămâne încremenit în campanie electorală

Adică, a nu mai guverna. Sau, în orice caz, a guverna prost şi, oarecum, "în timpul liber". Fiindcă, dacă zilnic rezoluţiile tale de preşedinte sau prim-ministru merg spre consultanţii de imagine şi departamentele de comunicare, în loc să fie îndreptate către ministerele care se ocupă de economie, învăţământ şi sănătate, se cheamă că nu ai încetat campania electorală.

Este sindromul de care, de circa 20 de ani, suferă mai toţi liderii politici din lume, aflaţi formal la guvernare. Intonaţia cu care rostesc o anumită frază dintr-un discurs, cravata purtată cu ocazia unui interviu televizat sau abilitatea de a condensa un mesaj politic într-o declaraţie de presă de 60 de secunde valorează mai mult decât rezistenţa la parcursul legislativ al unui proiect de lege a cărui adoptare fusese promisă în campania electorală.

Ar fi simplu să afirmăm că frenezia campaniei permanente are legătură exclusiv cu dorinţa exagerată de a te menţine la putere. Cred că, mai degrabă, cei de la Putere s-au obişnuit să cultive o teamă patologică faţă de Opoziţia al cărui potenţial perturbator nu se mai rezumă, ca în trecutul nu foarte îndepărtat, la un partid minoritar relativ impotent din punct de vedere politic. Opoziţia reprezintă astăzi un partid + media anti-putere (care încorporează presa clasică şi, cu un impact net superior, publicaţiile electronice inclusiv blog-urile, unde, alături de o mână de ziarişti, vin şi înjură, mai din topor sau cu un oarecare talent, diverşi oameni dintre care mulţi nici n-au intrat vreodată într-o cabină de vot). Cu toate aceste noi resurse disponibile, opoziţia stricătoare de imagine 24 de ore, în timp real, dă de mâncare la falanga specialiştilor în comunicare, al căror interes pentru concretizarea programului de guvernare e aproape egal cu zero.

Ca de obicei, America oferă, şi în această privinţă, modelul invidiat şi copiat de mai tot restul lumii. "Majority Say Obama Is Better at Campaigning Than Governing". Asta rezultă dintr-un sondaj de dată foarte recentă, ale cărui rezultate şi comentarii pe marginea lor se găsesc la http://www.politicsdaily.com/2010/02/25/majority-say-obama-is-better-at-campaigning-than-governing/

Astăzi, sondajul l-a vizat pe Obama. Nu cred că altul în locul lui - Democrat sau Republican - ar fi produs o impresie diferită la nivelul celor chestionaţi. Fiindcă Opoziţia de care aminteam mai sus - fie ea de Stânga sau de Dreapta - ar fi fost, şi în cazul altor figuri aşezate în Biroul Oval, la fel de generatoare de angoase insuportabile, pe care doar o campanie axată pe tema realegerii le-ar mai fi putut atenua. Mă gândesc, de pildă, că, pe timpul lui GW Bush, eficienţa pe teren a armatei americane, în Irak şi Afganistan, privită ca o componentă a guvernării, s-a situat sub nivelul campaniei media de sub bagheta lui Karl Rove, campanie a cărei percutanţă a ţinut la respect Opoziţia liberală şi a facilitat neoconservatorilor un al doilea mandat consecutiv la Casa Albă.

Imaginea a fost preluată de la http://www.thelogofactory.com/logo_blog/v5.0_images/president-logos-2008.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare