duminică, 21 martie 2010

Janine Wedel descifrează noua anatomie a conflictelor de interese

"Shadow Elite" ar putea părea o carte ce reia obositul clişeu al teoriei conspiraţiei la nivel global.

Nimic mai fals. Janine R. Wedel nu face speculaţii. Scrie despre oameni, fapte, mecanisme şi reţele ce se văd cu ochiul liber. Introduce şi dezvoltă concepte precum "flexian" şi "flex net", lăsând în urmă noţiunile consacrate de "lobby" sau "grupuri de interese". Descrie noua faţă a celor ce manevrează (deloc ocult) puterea pe scară mondială - flexienii -, pe cheltuiala democraţiei, a guvernării şi a principiilor pieţei libere.

Cartea ei reprezintă pasul următor (unul uriaş) dupa celebra "Power Elite", semnată de C. Wright Mills în 1956, în cercetarea resorturilor puterii desprinsă de controlul public, a modului de influenţare a deciziei politice, a felului în care interese aparent aflate în conflict pot fi reaşezate şi suprapuse, a căilor de acces la resursele de putere.

După lectura primelor 20 de pagini simţi densitatea uriaşă a informaţiei, care îţi creează dificultăţi în încercarea de a formula două-trei idei de sinteză.

Am reţinut însă replica pe care, în cercetările ei, Janine Wedel a primit-o de la un interlocutor ataşat neoconservatorilor: "There is no conflict of interest, because they define the interest."

Detalii la http://janinewedel.info/shadowelite.html. Despre lucrarea lui C. Wright Mills, a se vedea http://en.wikipedia.org/wiki/The_Power_Elite

Un comentariu:

  1. asteptam totusi o sinteza :)

    sunt curios daca face si o caracterizare a omului politic din lumea, sa zicem, civilizata. eu am simtit, mai ales in ultima vreme, ca reprezentantii clasei politice numai reprezentanti ai elitei nu sunt (in sensul lui autentic).

    o sa urmaresc cartea.

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare