miercuri, 17 martie 2010

"Netocraţia". În sfârşit, şi în România!

Deocamdată, e vorba doar despre carte, nu şi despre sistemul social care, în opinia lui Alexander Bard şi Jan Söderqvist, a început să-şi arate zorile. Netocratia. Noua elita a puterii si viata dupa capitalism s-a publicat, în cele din urmă, şi la noi, la zece ani după lansarea cărţii în Suedia celor doi autori.

Dincolo de cariera sa academică, Alexander Bard se ocupă (la modul serios şi cu un relativ succes comercial) de muzica pop, producând şi/sau făcând parte din grupuri precum Army Of Lovers, Vacuum, Alcazar şi, în prezent, Bodies Without Organs (BWO). Apropos, ultima denumire a fost preluată de Bard, de la idolul său în materie de sociologie, Gilles Deleuze (http://en.wikipedia.org/wiki/Body_without_organs).

Dacă vreţi să vedeţi în ce măsură aveţi predispoziţia să intraţi în viitoarea clasă guvernantă, Netocraţia, sau dacă, dimpotrivă, nu veţi depăşi nivelul consumtariatului, puteţi parcurge cele 254 de pagini ale lucrării. Veţi întâlni generalizări şi concluzii şocante, analogii şi analize contestabile, dar şi o idee de final cu care nu cred că putem fi în dezacord: "...tensiunile vor creşte în societatea electronică de clase care se dezvoltă în informaţionalism. Istoria nu a murit; este reînviată în prezent într-o formă complet nouă. Şi, la fel cum această înviere a istoriei cere jucători noi, orice observaţie credibilă asupra societăţii informaţionale cere observatori noi."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare