joi, 25 martie 2010

"We the FANCY People of the United States..."

Textul riguros exact din Preambulul Constituţiei Statelor Unite este următorul: "We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America."

Ironia pe care mi-am permis-o în titlu, cu "Noi, poporul fiţos al Statelor Unite" a fost determinată de articolaşul semnat de doi conservatori "contra-permanenţi" împotriva nominalizării, de către Obama, a lui Goodwin Liu (profesor universitar de drept constituţional) pentru funcţia de judecător la una din Curţile de Apel federale. Jurist cu profunde aplecări spre Stânga, Liu a publicat un studiu în 2008, în care dezvolta argumente în favoarea existenţei unui drept fundamental la ocrotire socială în atât de nedezvoltata Constituţie americană.

Intitulat "Rethinking Constitutional Welfare Rights" (a se observa obiectivul din Preambulul la Constituţie, "to promote de general Welfare") şi întins pe 64 de pagini electronice, studiul lui Liu a primit o replică invalidă, de doar două pagini, pe blogul conservator Daily Caller, cu titlul "Do you have a right to health care? Judicial nominee Liu thinks so." Altfel spus, ei, conservatorii americani (sau the Fancy People of the US) îşi anunţă concetăţenii că să nici nu se gândească la aşa ceva, Liu nefiind altceva decât un "judicial activist" odios.

Dacă aveţi timp şi ceva interes, citiţi articolele. Dacă nu, să fiţi convinşi că apucăturile comuniste ale unora care aspiră, din când în când, să construiască o societate fără clase, se trag din istericalele unei Drepte ce nu suportă "valori colective", ai cărei reprezentanţi sunt fericiţi numai atunci când doar ei - şi nu tot "Poporul"- se bucură de avantaje, şi care faultează pe oricine îndrăzneşte să descopere speranţe pentru toată lumea în prevederile unei constituţii desuete. O pretinsă elită care - aproximativ cum afirmase Marx - lucrează la săparea propriei ei gropi.

Culmea, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi la un nivel de trai decent sunt consacrate, la scară constituţională, până şi într-o ţară nenorocită ca România...


Despre Goodwin Liu, câte ceva la http://en.wikipedia.org/wiki/Goodwin_Liu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare