joi, 15 aprilie 2010

Americanii zic că Otunbayeva e o fată OK

În vreme ce un preşedinte est-european (incomod pentru mulţi alţii, nu doar pentru ruşi) se ducea pe altă lume, o nouă starletă politică se năştea undeva în mijlocul Asiei, mai exact în Kirghistan.

"Iuşcenko-ul" instalat de americani acolo (şi care răspunde la frumosul nume Kurmanbek S. Bakiyev) a luat-o rău peste bot, iar expedierea directorului general al Departamentului de Stat pentru Asia Centrală şi de Sud la faţa locului, cu mesajul: “express support for the steps the provisional government has taken to restore democracy,” and to offer American aid indică izolarea totală a alăuia, care cred că nici măcar la un azil politic în SUA nu poate spera.

Aşadar, dacă:

1) răzmeriţa locală care l-a alungat pe tiranu' din Kirghistan a fost orchestrată într-adevăr de ruşi,

atunci

2) recunoaşterea noii garnituri de lideri kirghizi (cu Roza Otunbayeva în vârf), de către America, reprezintă o premieră în materie.

În plus, dacă este aşa, înseamnă că pot exista împrejurări în care americanii să se sature definitiv de oamenii pe care i-au adus ei înşişi la putere, închizând ochii dacă cineva are ideea să se ocupe de ei.
Oricum, acceptul de la Washington a venit, de fapt, pe fondul semnalului dat de Otunbayeva, în sensul că americanii îşi pot păstra baza militară aero din Kirghistan. Altceva nu mai contează...Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare