miercuri, 14 aprilie 2010

Degeaba. Nu puteti avea toată lumea

E vorba de tovarăşii americani. Ofticaţi ori de câte ori agenţii prost şcoliţi, pe care-i instalează prin fundul lumii, cu pretinse misiuni civilizatoare, o iau peste bot, atunci când populaţia de acolo se prinde că "jeffersonienii" le-au adus, de fapt, un corupt de doi bani, doar pentru a fi siguri că le asigură o bază militară aero.

E vorba despre Kirghistan, ţară în care, în urmă cu o săptămână, "iuşcenko-ul" local a fost fugărit de la putere, cu (evidentul şi firescul) sprijin moscovit. Fostul lider kirghiz (nici nu i-am reţinut precis numele) plantat acolo de americani tot pe un fond metaforic de doi bani ("revoluţia lalelelor") îşi băgase adversarii politici la închisoare, unde mai şi mureau, redusese Parlamentul la una bucată cameră şi, bineînţeles, îşi asigurase scoruri astronomice în alegeri. În mod suplimentar, îşi pusese fiul la conducerea unei agenţii mânuitoare de colosale fonduri bugetare utilizabile după preferinţele muşchilor lui.

Ce a înţeles un retardo-conservator american din toată povestea? Individul se auto-intitulează "American Thinker" (adică, un fel de wishful thinking)

"The net result is that Obama has sacrificed American values and national security for a short-term P.R. gambit he hopes will get him reelected. If that's change we can believe in, then we are not long for this world."

Papagalule, hai să-ţi explic cum stau lucrurile: în secunda în care veţi avea o politică de cadre în materie de marionete, capabilă să ţină la distanţă bişniţari bolnavi după putere, dacă veţi bate în cuie un vasal în stare să respecte o constituţie şi să nu fure chiar tot ce are la îndemână, asigurând cel puţin 1/4 de democraţie şi stat de drept (adică, asemănător cu ce aveţi voi acasă), atunci - fiţi convinşi - ex-sovieticii vor avea uriaşe dificultăţi să reuşească răsturnări de putere acolo.

Până una alta, răbdaţi şi acceptaţi ideea că alţii nu sunt neapărat mai idioţi decât voi şi mai puţin îndreptăţiţi să vă speculeze vulnerabilităţile de peste mări.

Să nu uit: poate îmi spui pe unde zăceau ascunse valorile americane din Kirghistan...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare