miercuri, 28 aprilie 2010

Dogmatismul dezgustător al Stângii...

...din Statele Unite iese la fel de bine în evidenţă precum aberaţiile născute la Dreapta spectrului politic de acolo.

Glenn Greenwald - pe care l-am evocat de mai multe ori aici, pe blog - e un remarcabil constituţionalist şi, totodată, un experimentat şi greu de înfruntat comentator politic. Ataşat agendei de Stânga, îl simpatizează pe Obama doar cât timp omul din Biroul Oval nu traversează graniţele acestei agende. Când o ia pe urmele lui Bush, Greenwald dă cu el de pământ.

Recent, s-a aprins o dezbatere privitoare la nominalizările pentru noul loc vacant de judecător la Curtea Supremă. Neoficial, deocamdată, se pare că Obama va opta pentru Elena Kagan, actualul avocat al guvernului în litigiile din faţa Curţii Supreme. În pofida unui CV ireproşabil, Greenwald o contestă pe Kagan, în primul rând datorită inexistenţei unor elemente apte să releve concepţiile ei constituţional-politice asupra problemelor ultrasensibile ce vor ateriza pe masa celei mai înalte instanţe federale. Greenwald spune, de fapt, că nimic din lucrările, luările publice de poziţie şi alte manifestări exterioare ale Elenei Kagan nu indică ataşamentul ei faţă de agenda Stângii. Prin urmare, asta nu exclude posibilitatea ca un cal troian cu simpatii ascunse de Dreapta - propulsat de un Preşedinte şi un Congres majoritar Democrat - să spargă echilibrul ideologic actual al Curţii Supreme.

Dar, dincolo de argumentul partizan promovat de G.G. (justificat pentru ceea ce presupune confruntarea ideologică de azi, din America, pe ambele extreme), există un altul de un dogmatism respingător pe care nu credeam să-l văd la un tip având clasa intelectuală a lui Greenwald. Într-un stil de cadrist al anilor '50, îi reproşează Elenei Kagan (reluând un subiect lansat de un alt critic al candidatei) faptul că, în perioada în care fusese decan la Harvard Law School, nu a angajat profesori din rândul femeilor şi al minorităţilor naţionale.

Bine că nu sunt şi eu ca voi...

Despre Elena Kagan există date la http://en.wikipedia.org/wiki/Elena_kagan


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare