marți, 20 aprilie 2010

Ex-avocatul Casei Albe devine avocatul diavolului

Deşi, asemeni lui McCain, Obama şi-a tras însemnate contribuţii de campanie electorală dinspre Wall Street, opţiunile politice fundamentale ale celui din urmă merg către reformarea radicală a sistemului financiar-bancar american, supunerea acestuia unui regim reglementator mai sever şi obţinerea, pe această cale, a unui avantaj politic - de către Democraţi şi Obama - în faţa cetăţeanului de pe Main Street - mic depunător, mic investitor şi mic debitor ipotecar proaspăt azvârlit din casă, ca efect al maşinaţiunilor financiar-bancare.

Cred că şi în absenţa crizei din 2008, Obama tot ar fi recurs - direct sau prin intermediari - la demonizarea băncilor şi a celorlalţi furnizori de servicii financiare, a căror detaşare treptată faţă de reglementări şi mecanisme de supraveghere, în ultimii 15 ani, nu poate lăsa statul american indiferent, mai ales că ceea ce se întâmplă pe pieţele financiare din America produce efecte peste tot în lume.

Foarte recent, efortul de disciplinare a băncilor mari - acţiune în spatele căreia se află Obama - s-a materializat printr-o spectaculoasă acţiune în justiţie declanşată de Securities and Exchange Commission (SEC) - echivalentul, în România, al Comisiei Naţionale pentru Valori Mobiliare (CNVM) - împotriva lui Goldman Sachs.

O scurtă paranteză: imediat după investitură, Obama l-a adus la Casa Albă, în postul de consilier juridic - şef, pe Greg Craig, avocat de litigii şi fost consilier al mai multor personalităţi politice din Partidul Democrat, inclusiv Bill Clinton. Craig venea din sectorul privat, acolo unde s-a şi întors după exact un an, decepţionat de lipsa de radicalism a lui Obama în privinţa închiderii închisorii de la Guantanamo şi a supunerii deţinuţilor de acolo instanţelor americane de drept comun.

Greg Craig s-a angajat la una din primele 10 mari firme de avocaţi din SUA, Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, în departamentul lor de litigii.

Închidem paranteza. Oare ce firmă de avocaţi a ales Goldman Sachs, imediat după anunţul acţiunii intentate de SEC? Exact! Skadden. Oare ce avocat de la Skadden doreşte Goldman Sachs să conducă apărarea în procesul cu SEC? Şi mai exact! Greg Craig, fostul consilier juridic al celui care i-a demonizat politic, chiar dacă SEC este un organism supravegheat direct de Congres şi nu se subordonează Casei Albe.

Onorariul lui Skadden - la un litigiu de această magnitudine, cu implicarea uneia dintre cele mai puternice bănci de investiţii de pe glob - este imens. De altfel, pun pariu că - altfel decât este uzanţa - clientul i-a oferit firmei de avocaţi o sumă de nerefuzat. Şi, totuşi, la ora la care scriu, deşi totul a devenit public, site-ul http://www.skadden.com/ nu spune nimic în legătură cu angajamentul de excepţie pe care l-au obţinut şi nu face niciun comentariu în ceea ce priveşte implicarea directă în proces a lui Greg Craig.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare