luni, 19 aprilie 2010

SUA vs. Iran: faza disperării

Cum altfel să califici afirmaţia făcută de amiralul Mike Mullen, preşedintele Comitetului Reunit al Şefilor de State Majore ale forţelor militare americane, ieri, la un forum organizat de Columbia University: “Iran getting a nuclear weapon would be incredibly destabilizing. Attacking them would also create the same kind of outcome. In an area that’s so unstable right now, we just don’t need more of that.”

Prin funcţia ce o deţine, Mullen e un semi-politician, adică o voce relativ mai credibilă decât cea a lui Obama sau a secretarului Apărării. Declaraţia pe care a formulat-o cântăreşte greu în faţa opiniei publice americane şi mondiale, asupra căreia AIPAC şi alte nuclee de lobby pro-israelian exercită o campanie continuă de influenţare, pentru a obţine acceptul şi chiar solicitarea unui atac împotriva Iranului.

Dar, dincolo de asta, rezultatul prost ce s-ar obţine în privinţa Iranului, în ambele variante - atac sau privit în continuare la cum îşi dezvoltă capacităţile nucleare - denotă disperarea în care se intră, în legătură cu riscul aprinderii unui fitil vecin cu dinamitele politico-militare detonate deja de SUA, în Afganistan şi Irak.
Disperarea mai rezultă şi din faptul că America a ajuns azi într-un punct de unde nu o mai poate lua înapoi, ca să repare ceea ce s-a străduit din plin să strice în Orientul Mijlociu, în ultimii 20 de ani. Şi mai rezultă şi din imposibilitatea abandonării statutului de "ostatic politic al Israelului", pe care a înţeles să şi-l asume în aceeaşi perioadă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare