duminică, 4 aprilie 2010

SUA vs. Iran. Opereta continuă

Acelaşi baraj informaţional ca şi până acum, aceeaşi retorică de "Război Rece", de ambele părţi, iar rolurile de "băieţi buni" şi "băieţi răi" jucate în distribuţie identică: America vs. Iran.

În continuare, Israelul anunţă din două în două luni că iranienii vor avea sigur bomba peste două luni, după care avutul ăsta sigur pare să se amâne din motive ce ne scapă, în timp ce de prin alte părţi (inclusiv AIEA) aflăm că Teheranul va putea produce uraniu îmbogăţit abia de la anul. Habar n-avem dacă vor fi invadaţi, cine se ocupă de planificare şi care vor fi agresorii propriu-zişi.

Din interiorul ţării nu mai vin veşti, pe Twitter şi Facebook, de la şi aşa anonimii "reformatori" cu care neoconservatorii americani speră să producă "Regime Change"-ul, marea lor obsesie şi, totodată, păcăleală. În continuare, nu ştim cine conduce, în realitate, ţara aia în care - asta se cunoaşte cu certitudine - economia stă să crape.

China, se pare, ar inclina să renunţe la dreptul ei de veto în Consiliul de Securitate, şi să nu se opună unor viitoare sancţiuni anti-iraniene iniţiate de Statele Unite.

Ieri, într-un nou set al infinitului meci de tenis cu vorbe de oftică aruncate de copii bătrâni, Ahmadinejad s-a aflat la serviciu, expediind texte de genul: "Hai, sancţionaţi-ne, că ni se rupe!" Prostiile obişnuite, cu un lexic uşor diferit. Apare şi o ameninţare nouă: "Dacă nu ne mai livraţi benzină, le vom cere experţilor noştri s-o producă!", chestie la care un comentator de pe HuffPost a zis: "Telling experts to produce gasoline is like telling mullahs to levitate."

În orice caz, în tot oceanul acesta de necunoscute totale, presupuneri eronate şi înjurături plictisitoare, există o afirmaţie în care liderul formal de la Teheran cred că are dreptate, atunci când se referă la America: "You are isolated yourself, but you are hotheaded and don't understand it."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare