duminică, 4 aprilie 2010

Următoarea înlocuire la Curtea Supremă din SUA


Azi am spor la postări.

John Paul Stevens, 90 de ani, de la Curtea Supremă a Americii, unul din cei 4 judecători liberali, a anunţat că-i va oferi lui Obama prilejul unei a doua nominalizări pe cea mai înaltă banchetă judiciară a ţării.

Apropiata demisie a lui Stevens nu e interesantă decât din perspectiva potenţialilor săi înlocuitori, listaţi în fotografii la http://www.huffingtonpost.com/2010/04/03/john-paul-stevens-on-supr_n_524398.html#s76110, unii dintre ei, foarte tineri şi capabili să ţină mai mult la tăvăleala ideologică din interiorul instanţei supreme, mai ales în efortul de a-l întoarce în favoarea orientării liberale pe centristul Anthony Kennedy, în cauzele ce vor avea un impact constituţional şi politic zdravăn, şi care se vor decide cu vulnerabilul scor de 5-4.

În rest, prin plecarea lui Stevens, se va menţine formula de echilibru 4-4-1, deşi surprizele nu pot fi excluse.

Privind lista - deocamdată, lungă - a candidaţilor liberali, îmi dau seama că plasarea - dacă nu ca favorită principală, atunci măcar pe lista scurtă - a Pamelei Karlan, profesoara lesbiană de la Stanford Law School, va reprezenta pentru Dreapta americană următoarea uriaşă migrenă politică pe care Obama ar putea-o cauza numai de-al naibii. Îmi şi imaginez o audiere a tipei la Comisia Juridică din Senat, în confruntarea cu dinozaurii convinşi că Dumnezeu e membru onorific în Partidul Republican.

La cât de bolnavă e ţara aia, e clar că Pamela Karlan nu va ajunge (încă) judecătoare la Curtea Supremă, dar simpla vehiculare a numelui ei printre nominalizabili poate constitui un instrument de presiune şi compromis pentru viitoarele cafteli politice ale lui Obama în Congresul SUA.

Informaţii despre John Paul Stevens şi Pamela Karlan, la http://en.wikipedia.org/wiki/John_Paul_Stevens şi http://en.wikipedia.org/wiki/Pamela_S._Karlan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare