sâmbătă, 22 mai 2010

Turcia s-a prins ce înseamnă "post-americanism"

O ţară de margine, plictisitoare, aproape izolată. Un stat cu bătăi de cap interne. Şi cam atât. Asta era Turcia înainte cu ceva vreme.

Între timp, "post-americanismul" a prins la Ankara, iar politicienii şi diplomaţii turci - după ce s-au uitat bine la ţara lor, reevaluându-i potenţialul - şi-au zis că n-are rost să stea pe bară ca fraierii, şi că merită să preia funcţii reglatoare, mediatoare şi de influenţă în politica globală. Cu toate că - să fim cinstiţi - CINEVA le-a şi dat voie să şi-o în cap, inclusiv în ceea ce priveşte şuturile publice bine plasate ale lui Erdogan în celebrul panel de la Davos, alături de Shimon Peres, în urma cărora premierul turc se mai află încă în viaţă, spre deosebire de alţii, mai puţin băftoşi.

Turcia a devenit astfel o placă turnantă a mişcărilor de pe terenul de fotbal politic al lumii, schimbând pase, iniţiind un-doi-uri, expediind centrări şi făcând marcaje în zonă cu SUA, Rusia, UE, Israel, Irak, Iran, Ucraina, Georgia sau Brazilia. Apropo, cu trimitere la papagalii care nu ştiu: Marea Neagră e mai degrabă un lac turcesc...

Şi se pare că Turcia mai e şi depozitara unor imense resurse de apă potabilă, ceea ce înseamnă că poate da şi la alţii, evident nu pe gratis.

În Foreign Policy online de acum două zile, ministrul lor de externe, Ahmet Davutoglu explică la planetă ce program are, în prezent, Turcia: reacţii vizionare la situaţii de criză, abordări sistematice ale problemelor de pe glob, "soft power", echilibru între securitate şi democraţie, "zero probleme" cu vecinii, diplomaţie preventivă, politică externă "complementară" (adică, ce nu e în stare să facă România: să fie membră NATO şi să stea la masă şi cu alţii) şi diplomaţia "ritmică" ce presupune prezenţă şi reacţii în mai multe organizaţii internaţionale.

Şi mai au ceva: au puternică încredere în ei înşişi: "This collective effort will make Turkey a global actor in this century."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare