duminică, 11 iulie 2010

27 septembrie 2001: rostirea unei profeţii care se împlineşte continuu


"Forget about "exit strategies"; we're looking at a sustained engagement that carries no deadlines", declara, marţial, Donald Rumsfeld, şeful Pentagonului, la distanţă de două săptămâni de nenorocirea din 11 septembrie 2001.

Probabil că, atunci, unii nu l-au crezut. Astăzi ştim că pronosticul lui nu numai că s-a adeverit, dar e condamnat la împlinire perpetuă, cât timp nu există deadline-uri şi exit-uri.

Acesta este mesajul neoconservator şi pentru viitor, indiferent cine va fi la Casa Albă, dar care - tocmai din acest motiv - n-are nicio legătură cu noţiunea de "imperiu american" (tot ar mai fi fost acceptabil), ci cu necesitatea ca între Iordan şi graniţa de nord-vest a Indiei să se instaleze liniştea totală; dacă se poate, chiar un deşert nelocuit şi nelocuibil. Şi cine, în perimetru acesta, are de gând să facă pe nebunu', se trezeşte bombardat, invadat, cu regimul schimbat şi - de ce nu? - supus extincţiei.

Ieri, şeful Forţelor Terestre ale armatei SUA (ţară în care militarii nu mai pot ei de comandantul lor suprem civil, şi îşi iau libertatea de exprimare foarte în serios) l-a contrazis pe Rumsfeld, în sensul că războiul ar avea totuşi un termen de expirare: "General George Casey, the Chief of Staff of the Army, said today the United States could face another "decade or so" of persistent conflict in Iraq and Afghanistan."

Oricum, sună ceva mai bine...

Declaraţia lui Rumsfeld este la http://www.defense.gov/speeches/speech.aspx?speechid=440
Ştirea despre ce a zis Casey o găsiţi la http://www.cbsnews.com/8301-503544_162-20010184-503544.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare