vineri, 16 iulie 2010

Codrin, Bogdan, Elizabeth Warren şi Goldman Sachs


Colegul meu, Codrin, posesorul unui umor uscat, dar penetrant ca un laser, crede că viitoarea autoritate americană de protecţie a investitorilor fraieriţi de instituţiile financiare de-regulate ar trebui condusă de un fost CEO al lui Goldman Sachs.

Codrin are dreptate. Ar fi întru totul în tradiţia inaugurată de Reagan.
Fără să fi ştiut de opinia lui Codrin şi nici de faptul că apare un opening la instituţia ce va lua fiinţă în scurtă vreme, un alt coleg, Bogdan, mi-a zis că între CNVM-ul american şi Goldman Sachs s-a ajuns la o înţelegere (pe americăneşte, settlement), în legătură cu acuza recentă de fraudare a investitorilor ignoranţi, prin punerea pe piaţă, de către Goldman Sachs, a unui produs financiar toxic ca un pesticid. Înţelegerea s-a soldat chiar cu o lovitură la bursă pe acţiunile Goldman Sachs, care a depăşit cu mult handicapul amenzii plătite către stat.

În aceste condiţii, e limpede că vedeta anti-Wall Street din ultimii doi ani, Elizabeth Warren, are şanse pentru numirea ca şefă a lui Consumer Financial Protection Bureau numai dacă se va angaja, în prealabil, măcar pentru o lună la Goldman Sachs. Ea a început să încaseze deja câteva şuturi de încălzire din partea lui Tim Geithner, omul Wall Street-ului pus să supravegheze finanţele Americii. Elizabeth Warren a lucrat numai la Harvard, catedra de drept comercial şi al falimentului, fără să fi fost om al muncii şi la Goldman Sachs. În plus, în perioada în care Warren a condus comisia Congresului pentru supravegherea redresării sectorului bancar, Geithner s-a trezit scos la tablă ca ultimul student, după cum se poate vedea şi în clip.

Azi a plecat spre Casa Albă, la promulgare, Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act of 2010, legea de 844 de pagini, care a instituit Consumer Financial Protection Bureau.

Deocamdată, Huffington Post îl confirmă pe Codrin: "Top Obama administration officials rushed to praise leading consumer advocate and bailout watchdog Elizabeth Warren on Friday as being "exceptionally well-qualified" to lead a new consumer protection office. But a senior adviser to Obama left open the possibility that she would not be chosen while administration officials did not deny a report that Treasury Secretary Timothy Geithner opposes her nomination."

Codrin şi Bogdan au fler politic, fiindcă au intuit, separat, primele implicaţii şi conexiuni dintre acestea ale noii legi din SUA. Din păcate, n-am permisiunea lor pentru a le posta imaginea. Poate altă dată, cu ocazia altor evaluări politice pe care le vor face.

Aici e clipul cu Warren şi Geithner.
Poza lui Warren este de la http://thedailyshow.mtvnimages.com/images/shows/tds/videos/season_14/14050/ds_14050_04_v6.jpg
Ştirea despre faulturile la Warren este preluată de pe http://www.huffingtonpost.com/2010/07/16/obama-admin-praises-eliza_n_649224.html
Un comentariu privitor la deal-ul dintre Securities and Exchange Commission şi Goldman Sachs poate fi citit la http://www.huffingtonpost.com/david-fiderer/why-goldman-got-the-sec-t_b_648439.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare