vineri, 23 iulie 2010

De la Legea Glass-Steagall, la Legea Dodd-Frank

La început, în 1933, imediat după ce Roosevelt a venit la putere, a fost Legea Glass-Steagall prin care s-a creat diviziunea muncii în sistemul financiar-bancar: băncile de investiţii erau separate de băncile de economii, primele fiind astfel împiedicate de la a juca Monopoly cu banii depunătorilor.
În 1999, Congresul a adoptat Legea Gramm-Leach-Bliley, prin care interdicţia lui Glass-Steagall era suprimată. Din acel moment, orice bancă avea voie sa facă simultan, în cadrul ei, activităţi de depozitare, creditare, investiţii, asigurări şi operaţiuni cu valori mobiliare. Toţi banii, ai tuturor, se puneau într-o oală imensă, aşezată pe aragazul de pe Wall Street.

Gramm-Leach-Bliley a contribuit din plin la dezastrul din 2008.

Alaltăieri, Obama a promulgat Legea Dodd-Frank.
Ceva ce reprezintă extrem de puţin în comparaţie cu denumirea oficială pretenţioasă a legii - Restoring American Financial Stability Act of 2010.

Pe lângă faptul că nu întoarce lucrurile la nivelul lui Glass-Steagall, îngăduind, în felul acesta, băncilor să-şi facă de cap în continuare, legea lui Obama constituie reacţia etatizantă (atât de pe bună dreptate dispreţuită de oamenii încă normali din sfera privată) a de-reglementării extreme pe care operatorii financiar-bancari au impus-o în ultimii zece ani. O extremă o generează acum pe cealaltă, cu efecte ce nu pot fi favorabile unei pieţe naturale. Ca şi încălzirea globală şi - parţial - asigurările de sănătate, reforma sistemului financiar e o nouă ratare majoră a unui Preşedinte care în urmă cu 2 ani avea puteri mesianice, iar care acum se pregăteşte pentru pierderea, în toamnă, a Camerei Reprezentanţilor în favoarea Republicanilor ce băgaseră, de fapt, America în găleată.

Dood-Frank extinde birocraţia federală, creează noi autorităţi publice de supraveghere şi posibile suprapuneri administrative.

Pe linia protecţiei consumatorilor de servicii financiare, legea se pare că a reuşit totuşi să indispună, pe bune, băncile, destul de speriate de perspectiva ca Elizabeth Warren să devină şefa unei diviziuni a FED, dar care se va bucura de totală autonomie decizională şi de control a instituţiilor financiar-bancare.

Cele peste 800 de pagini ale Legii Dodd-Frank sunt rezumate în 32 de file pe Wikipedia, la http://en.wikipedia.org/wiki/Dodd-Frank_Wall_Street_Reform_and_Consumer_Protection_Act

Istoriile lui Glass-Steagall şi Gramm-Leach-Bliley se găsesc la http://en.wikipedia.org/wiki/Glass%E2%80%93Steagall_Act şi http://en.wikipedia.org/wiki/Gramm%E2%80%93Leach%E2%80%93Bliley_Act

Imaginea este de la http://www.mondovista.com/money.bank.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare