sâmbătă, 24 iulie 2010

Nixon în vizită la CIA, printre flori cu miros de moarte


Vizita la Langley chiar s-a produs, prin 1969, la scurt timp după alegerile prezidenţiale. Gazda fusese Richard Helms, directorul CIA de atunci, ale cărui memorii (publicate sub titlul A Look over My Shoulder. A Life in the Central Intelligence Agency) redau o imagine de la acea întrevedere în paginile de fotografii ale cărţii (nu cea de sus, care e în Biroul Oval).

Câteva cuvinte despre Richard Helms: ziarist, la bază, a avut şansa să-i ia un interviu lui Hitler, în 1936, la Olimpiada de la Berlin. În timpul războiului a lucrat în cadrul OSS, precursoarea CIA. Şi-a continuat cariera la CIA, în divizia de operaţiuni, ajungând directorul agenţiei în 1966.

În filmul lui Oliver Stone, Nixon, există o secvenţă înfăţişând întâlnirea din sediul de la Langley, între patru ochi. Scena a fost însă tăiată din film.

Stone nu e un regizor din colţul străzii, iar realizările sale cinematografice cu teme politice (JFK, Platoon, Nixon, W.) i-au permis o documentare de primă mână, cu acces inclusiv la documente păstrate încă secrete. N-am nicio certitudine asupra autenticităţii dialogului Nixon - Helms. Ar putea fi efectul fanteziei lui Stone, conţinând unele elemente preluate din realitate, cum, la fel de bine, ar putea fi reproducerea 100% a înregistrării audio a acelei întâlniri.

Dar e o scenă absolut de speriat, în care directorul CIA oferă imaginea puterii reale de la Washington, fără nicio legătură cu Constituţia. Nixon îi cere lui Helms documente incomode din perioada în care fusese vicepreşedintele lui Eisenhower. Helms îl tratează cu tupeu, ameninţări voalate şi versuri dintr-o poezie a lui Yeats, ce face aluzie la Rău, The Second Coming. O scenă ce-i oferă lui Stone ocazia să oglindească Răul, înnegrindu-i ochii lui Helms, la minutul 8:21. Într-un birou decorat cu flori superbe, chemate şi ele să evoce Răul.

Despre Helms, informaţii se găsesc la http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Helms
The Second Coming e analizată la http://en.wikipedia.org/wiki/The_Second_Coming_%28poem%29
Poza am preluat-o de la http://graphics8.nytimes.com/images/2007/06/26/us/27cia-600.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare