sâmbătă, 25 septembrie 2010

Enigmele familiei Leverett


Flynt şi Hillary Leverett administrează de circa un an blogul The Race for Iran, promovând o poziţie alternativă mai "soft" faţă de Teheran, în acord cu orientarea oficială de la debutul Administraţiei Obama, şi în prelungirea unei opţiuni lansate încă în 2007 de Ray Takeyh, în Foreign Affairs, sub titlul "Time for Détente With Iran." http://www.foreignaffairs.com/articles/62444/ray-takeyh/time-for-d%C3%83%C2%A9tente-with-iran

Înainte de a fi devenit activi în zona privată, unde îşi pot formula opiniile fără constrângeri, soţii Leverett au lucrat în CIA, la Departamentul de Stat şi în Consiliul Securităţii Naţionale de la Casa Albă, pe problematica iraniană. Între 2001-2003, Hillary Leverett a făcut chiar parte din echipa de negociatori americani cu Iranul, pe tema sprijinului Statelor Unite în Afganistan.

Ca efect al acestor multe foste calităţi, soţii Leverett sunt şi astăzi depozitarii unor importante secrete de stat, ceea ce îi supune, cel puţin preventiv, anumitor restricţii legale, de pildă, de a nu se întâlni cu cine nu trebuie.

Şi totuşi, în fotografia de mai sus, îi vedem stând la masă cu deloc frecventabilul Ahmadinejad, într-o întâlnire cu studenţii de la Yale ai lui Hillary Leverett, la sfârşitul excursiei întreprinse de liderul iranian la New York, la Adunarea Generală ONU.

Dincolo de lobby-ul cel puţin virtual pe care Race of Iran îl face Teheranului, argumentând împotriva variantei bombardării şi invaziei Iranului (opinie la fel de legitimă şi liber exprimabilă precum e şi teza diametral opusă fluturată de neoconservatori), mă întreb ce altă misiune mai are familia Leverett, posesoare de informaţii clasificate şi, ca atare, aflată sub supravegherea cui trebuie în America?

Fiindcă dacă CIA-ul şi FBI-ul îi lasă să se întâlnească cu Ahmadinejad, am motive să cred că sunt, în realitate, folosiţi în chip de ţeavă de legătură cu regimul de la Teheran, pentru comunicaţii în dublu sens, dacă nu chiar şi pentru tratative secrete. Sau - cine mai ştie? - pentru a-i camufla pe adevăraţii negociatori americani oculţi, cât timp afişarea lui Flynt şi Hillary cu Ahmadinejad este una extrem de publică, numai bună pentru praf în ochii unora.

Imaginea este de la http://www.raceforiran.com/meeting-ahmadinejad-in-new-york, unde pot fi găsite şi comentarii despre întâlnire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare