duminică, 3 octombrie 2010

Despre Facebook şi libertatea de exprimare


Într-o postare scurtă pe Huffington Post, Frank Chi scrie despre geneza filmată a lui Facebook, The Social Network is About Social Upheaval. Forget Everything Else. http://www.thesocialnetwork-movie.com/site/

Mi-a placut observaţia potrivit căreia: "The Social Network is about social upheaval in the digital age. It's about the ability of a new media class to deconstruct centuries worth of privilege and access that would've won in every other generation but now."

Are dreptate. În 1791, când americanii au adoptat Primul Amendament la Constituţie, destinat tuturor cetăţenilor din cele 13 foste colonii britanice, aria veritabililor beneficiari (de fapt, privilegiaţi) ai libertăţii de exprimare se rezuma la scriitorii, avocaţii, ziariştii, filozofii şi politicienii concentraţi într-un mediu relativ închis, în care stratificarea socială şi de clasă, distanţele mari şi inexistenţa unor tehnologii apte să asigure rezonanţa şi răspândirea gândurilor, opiniilor şi creaţiilor, determinau o interacţiune, comunicare şi înţelegere reduse.

Cu timpul, am devenit conştienţi de modalităţile în care această libertate se poate manifesta şi reproduce. Libertatea de exprimare constă nu doar în gânduri, idei, opinii, credinţe, creaţii, dar şi în gusturi, obiceiuri şi opţiuni, afirmate în mod liber, în public.
Datorită accentului pe care exprimarea cu caracter politic şi exprimarea prin presă l-au dobândit, de la început, în conţinutul acestei libertăţi, există o tendinţă nejustificată de a ignora celelalte forme de manifestare publică. Astfel, libertatea de exprimare nu există doar atunci când publicăm un articol sau când rostim un discurs. Ea este prezentă şi când decidem să cumpărăm o anumită carte sau să accesăm o pagină Web în locul alteia, ori când preferăm să purtăm o ţinută extravagantă în public. La fel, refuzul de a adera la o anumită concepţie, de a achiziţiona un bun sau opţiunea de a nu participa la o manifestare publică, ori de a ne completa sau reduce lista de prieteni de pe Facebook reprezinta tot nişte căi de exercitare a liberei exprimări. Ea presupune, cu titlu generic, atât acte de vorbire şi scriere, cât şi gesturi şi diverse alte acte de conduită, afirmative sau negative.

După 200 de ani, noile mecanisme şi tehnologii de comunicare au dezvoltat şi continuă să extindă zilnic sfera foştilor "underpriviliged" care exercită efectiv libertatea de exprimare. În internet există, în fiecare secundă, sute de milioane de participanţi care sunt prezenţi pe bloguri, foruri şi diferite alte comunităţi online, într-un angrenaj relaţional care estompează graniţa dintre creatorii şi destinatarii de conţinuturi – ambele categorii exercitându-şi, în feluri diferite, dar de pe poziţii de totală egalitate juridică, dreptul la liberă exprimare. Interacţiunea dintre aceste două mari categorii de participanţi la comunicarea globală reduce numărul intermediarilor clasici (presa şi liderii autoritari de opinie), cât timp fiecare poate fi, acum, creator de „presă” şi autorul unor păreri liber exprimabile.

Astăzi, libertatea de exprimare a devenit cea mai profundă şi concretă dintre toate libertăţile constituţionale. Sună banal, nu-i aşa?

Gândiţi-vă la asta ori de câte ori intraţi pe Facebook. Şi la felul în care v-aţi simţi, dacă, într-o zi, cineva s-ar apuca să vă interzică o asemenea libertate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare