luni, 14 februarie 2011

Băi, egipteni! Unii americani nu vă iubeşte!


Încărcat de ipocriziile despre "libertate", "democraţie", "valori" etc., ieşite din gurile lui Obama şi ale comentatorilor de la CNN, am căutat să văd ce mai zic şi alţi americani de frunte despre foarte recentul inventar politic executat în Egipt.

În postarea de acum 12 ore, o citam pe Hillary Leverett, fostă lucrătoare la Departamentul de Stat şi Consiliul Securităţii Naţionale de la Casa Albă (care ştie exact ce anume cred, spun şi fac "pe bune" şi doar pentru "uz intern" foştii ei colegi din cele două instituţii, în mijlocul unei crize internaţionale tangentă cu interesele SUA), afirmând că: "The United States does not really support democratization in Egypt or anywhere else in the Middle East, because regional governments that were genuinely reflective of their people’s preferences would not support many aspects of current U.S. policy in the region—whether with regard to the siege of Gaza, prolonged occupations of Afghanistan and Iraq, renditions (whereby the Egyptian government and other regional governments agree to torture their own citizens for the CIA’s presumptive benefit), or (prospectively) bombing Iran."

Pentru cine nu a reţinut, Hillary şi soţul ei Flynt Leverett, sunt foşti funcţionari diplomatici şi de securitate naţională, plecaţi din Administraţia Bush pe motiv de "morţii mă-sii" şi de plasare la Stânga politică, actualmente realizatorii blogului de sănătate geopolitică mintală "The Race for Iran".

Argumentul exprimat mai sus de Hillary, cu luciditate şi competenţă, este, de fapt, un regret faţă de opţiunile politice reale ale Americii în plan internaţional. Fiindcă, oricât de asurzitoare ar fi retorica americană despre democraţie în Egipt, România sau Antarctica, interesele SUA pe termen scurt, mediu şi lung au prioritate faţă de zbaterile populaţiilor locale, inclusiv în Egipt şi România. Antarctica, încă nu.

Dacă Hillary Leverett doar constată o atitudine aflată în totală discordanţă cu lozincile CNN-ului, o altă fată, venită dinspre Dreapta americană Îndepărtată (ca să nu zic chiar extremă), o spune pe faţă, ca o convingere proprie. Mă refer la Ann Coulter (foto) şi la retorica ei fără niciun pic de lichid de frână, care a afirmat despre viitorul politic al Egiptului: "You don't go around disturbing countries where you have a loyal ally."

Cu alte cuvinte, dacă Egiptul a fost sub Mubarak un aliat american de încredere - de la interogatorii waterboardiene, poziţie de drepţi faţă de vecinii aflaţi dincolo de Peninsula Sinai şi înjurături comunicate spre Teheran -, el trebuie să se comporte aşa şi în continuare, indiferent de numele, funcţia şi mai ales gradul (militar) al viitorului şef de stat. Cât priveşte viitorul prăpădiţilor din piaţa aia din Cairo, filmaţi zilnic de CNN, acela nu con-tea-ză! S-a înţeles?

Pentru un plus de claritate, este de reţinut că "Coulter's comments came during a response to a question from a woman in the audience. The woman initially asked Coulter why she and other Republicans had championed free elections in Iraq but were warning about them in Egypt."
Despre Ann Coulter puteţi citi la http://en.wikipedia.org/wiki/Ann_Coulter

2 comentarii:

  1. se pare ca proclamarile publice sunt deseori mai eficiente decat strategiile de durata privind drepturile omului(exemplui discursul lui Obama in Ghana).Pe noua agenda de politica externa a SUA s-a pus accentul pe refacerea imaginii SUA,conceptul de softpowerVEZI discursurile lui Obama in Cairo,Accra,ONU etc).In ceea ce priveste Orientul Mijlociu,Obama concluziona ca deceniile de concentrare asupra Israelului si Palestinei,au distras atentia SUA de la promovarea principiilor liberale in lumea islamica si ca Orientul Mijlociu se impune pe agenda publica a Casei Albe,depasind celelate prioritati,indiferent de partidul aflat la guvernare.In ianuarie 2010,Aaron David Miller afirma intr-un interviu in "The New York Times",ca relatia speciala dintre SUA si Israel se va schimba...
    In privinta...Antarticii,cinci tari isi disputa resursele din Antartica si Artica,este certr ca in urma schimbarilor climatice aceste zone ofera resurse de hidrocarburi,cai navigabile,ele sunt Rusia,SUA,Canada,Norvegia,Danemarca si mai nou...China

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelenta completare! Dar, cred, in continuare, ca, in lumea islamica, dincolo de 30-40 de baieti si fete vorbitori de limba engleza, nimeni n-are chef cu adevarat de liberalism si democratie...

    RăspundețiȘtergere

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare